Sukob proizvođača brze i spore hrane

Stopa nezaposlenosti u Italiji, nešto iznad 11 posto, nalazi se blizu prosjeka eurozone. Ta ekonomija je u recesiji od sredine 2011. godine. No, to ne sprečava američki lanac brze ishrane McDonald's da proširi svoje poslovanje u Italiji.

Do 2015. godine kompanija planira otvoriti još 100 restorana. Iako to znači nova radna mjesta, nisu svi Italijani oduševljeni ovom najavom.

Zapravo, moglo bi se reći da je Italija s pizzom izmislila koncept brze ishrane, ali McDonald's je u pohodu na najveći dio kolača prehrambene industrije u toj zemlji.

Bojkot restorana

Ipak, neki Italijani “margarite” mijenjaju za “Big Mac”.

“Jeftinije je u poređenju s pizzom ili nekom drugom hranom. Obični sendvič u Rimu košta dva i po eura, dok ‘čizburger’ košta samo jedan euro”, kaže jedan Italijan.

“Italija za sebe tvrdi da je glavna prijestonica svjetske kuhinje i masovni protesti su organizirani kada je restoran McDonald's otvoren u centru Rima. Ali, sada je zemlja u recesiji i iz McDonald'sa to vide kao priliku za širenje. Mnogi Italijani su protiv toga, a određene grupe čak putem novina pozivaju sugrađane na patriotizam i bojkot ovog restorana”, izvještava iz Rima reporter Al Jazeere Charlie Angela.

Nezaposlenost u zemlji je rekordna i prilika za otvaranje 3.000 novih radnih mjesta je primamljiva. Ali, radnički sindikati tvrde da je Italiji bolje bez takvih radnih mjesta.

Ugrožena tradicionalna kuhinja

“Problem na koji želimo skrenuti pažnju države i te kompanije je kvalitet tih radnih mjesta, ne samo broj. Konkretno mislimo na slabu perspektivu mladih radnika zbog kratkotrajnih radnih ugovora”, objašnjava Franco Martini iz Radničkog savjeta.

A tu je i šteta na račun italijanske kulture. Pokret spore ishrane stvoren je kako bi se zaustavilo širenje brze ishrane. No, plaše se da bi 100 novih McDonald'sa ugrozilo tradicionalnu italijansku kuhinju.

“Mislim da će to ugroziti sposobnost Italijana da se hrane zdravom ishranom. Sve veći broj ljudi prisiljen je da jede jeftinu hranu. A ova se investicija planira kada je zemlja suočena s velikim ekonomskim problemima”, kaže Silvio Greco iz Pokret spore ishrane.

Ali. strane investicije u ovoj zemlji opale su 30 posto od 2007. godine, tako da se plan McDonald'sa da potroši 457 miliona eura teško može odbiti.

Izvor: Al Jazeera