Sukob Kine i SAD-a zbog misije UN-a u Afganistanu

Misija UN-a uspostavljena je u 2002. i pomaže Afganistanu u pripremama za izbore i pruža podršku pokretanju mirovnih pregovora afganistanske Vlade i talibana (EPA)

Kina i Sjedinjene Američke Države ne mogu postići dogovor o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o produžetku političke misije UN-a u Afganistanu i Peking bi mogao uložiti veto ako se u tekstu ne spomene kineski globalni infrastrukturni projekt Jedan pojas, jedan put, kazali su u ponedjeljak diplomate, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Vijeće sigurnosti trebalo je o rezoluciji o misiji UNAMA glasati u ponedjeljak, no to je odgođeno za jedan dan kako bi se omogućilo vrijeme za dodatne pregovore. Mandat misije završava u utorak, a za prolazak rezolucije potrebno je devet glasova, kao i to da nijedna od pet stalnih članica vijeća ne uloži veto.

Diplomate očekuju kako će Kina uložiti veto na rezoluciju koju su sastavile Njemačka i Indonezija.

Zvanični Peking planira nakon toga predložiti glasanje o skraćenom nacrtu rezolucije kako bi se tehnički premostio istek mandata, dodaju diplomate na koje se poziva agencija Reuters, no pitanje je hoće li kineski potez imati devet potrebnih glasova jer neke članice razmišljaju da budu suzdržane.

Propast pregovora s talibanima

Misija UN-a uspostavljena je u 2002. godine i pomaže Afganistanu u pripremama za izbore i pruža podršku pokretanju mirovnih pregovora afganistanske Vlade i talibana. Izbori su zakazani za 28. septembar.

Pregovori SAD-a i talibana o povlačenju američkih snaga propali su ranije ovog mjeseca. U Afganistanu je raspoređeno 14.000 američkih vojnika i hiljade iz drugih država NATO-a.

Prije osamnaest godina koalicija predvođena SAD-om ušla je u Afganistan nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Misija UNAMA obnavlja se svake godine odlukom Vijeća sigurnosti i protekle tri godine rezolucije su podržavale projekte koji potiču trgovinu i promet poput kineskog projekta Jedan pojas, jedan put.

U martu su se SAD i zapadne države založile za to da se taj dio izbaci iz rezolucije izazivajući sukob s Kinom.

Izvor: Agencije