Sukob Kine i SAD-a oštetio bi obje zemlje

Trump je Peking naljutio i prijetnjom da će uvesti carine na kineski uvoz u SAD (EPA)

“U sukobu između Kine i Sjedinjenih Država ne bi bilo pobjednika”, upozorio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u pokušaju da smanji tenzije između dvije države koje su narasle nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. 

Odnosi između Kine i SAD-a pogoršali su se nakon što je Trump u decembru naljutio Peking time što je telefonski razgovarao s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen, čime je u očima kineskih vlasti prekršio politiku “jedne Kine”. 

Ova politika tvrdi da postoji samo jedna kineska država iako se dvije vlade nazivaju kineskim. U međunarodnim odnosima to znači da države koje uspostavljaju diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom to ne smiju činiti i s Republikom Kinom, poznatijom kao Tajvan.

Osim toga, Trump je Peking naljutio i prijetnjom da će uvesti carine na kineski uvoz u SAD. 

Uprkos tome, Kina je predana miru, istakao je Wang nakon susreta s australskom ministricom vanjskih poslova Julie Bishop. 

Odbaciti Trumpov protekcionizam

“Ne smije biti sukoba između Kine i Sjedinjenih Država zato što bi obje strane izgubile i ne mogu to sebi priuštiti”, naglasio je kineski ministar novinarima u Canberri. 

Wang je pozvao svjetske čelnike da smanje tenzije tako da odbace protekcionizam koji Trump promovira svojim ekonomskim planovima “Amerike na prvom mjestu”.

“Važna je čvrsta predanost otvorenoj svjetskoj ekonomiji”, smatra Wang. 

“Važno je i usmjeriti svjetsku globalizaciju ka većoj inkluzivnosti i široj zajedničkoj dobrobiti na održiv način”, dodao je. 

Kineski predsjednik Xi Jinping na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, samo nekoliko dana prije nego što je Trump preuzeo dužnost, snažno je branio globalizaciju i poručio da Kina želi igrati veću ulogu na svjetskoj sceni. 

Wang je naglasio kako Kina ne želi voditi ili zamijeniti ikoga, da je njihova snaga ograničena, pa da mora biti usredotočena na svoj razvoj, stoji u komentarima objavljenima na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih poslova Kine. 

“Moramo ostati hladne glave u vezi s raznim komentarima koji traže da Kina preuzme ‘vodeću ulogu'”, upozorava Wang. 

Poziv Kini za ulazak u TPP

Kina je ranije optužila Australiju da također preuzima Trumpovu protekcionističku politiku zbog mjera kojima je blokirala prodaju svoje imovine kineskim investitorima. 

Bishop je pozvala Kinu da se pridruži panpacifičkom trgovinskom paktu (TPP-u), iz kojeg je Trump prošlog mjeseca izvukao SAD, naglašavajući da preferira bilateralne dogovore. 

“Želim ohrabriti Kinu da razmisli o ovom dogovoru”, rekla je Bishop o TPP-u. 

Kina je pozvala svjetske države da budu otvorenije za strane investicije, a Wang je naglasio kako Peking želi povezati svoj program “Jedan pojas, jedna cesta” s australskim planovima o razvoju svoje sjeverne regije. 

Izvor: Agencije