Sukob interesa: Grabar-Kitarović povrijedila načelo nepristrasnosti

Povjerenstvo tvrdi da je Grabar-Kitarović prikazivala da je riječ o donacijama predsjednice Republike, iako se radi o novčanim sredstvima HDZ-a (AP)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu da je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović povrijedila načela očuvanja vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti u odnosu na HDZ tako što je neutrošenim novcem za kampanju, koji je dobila iz proračuna i uplatila ga HDZ-u, uplaćivala donacije davajući svojoj bivšoj stranci upute gdje ga uplatiti.

Povjerenstvo je u svojoj odluci istaknulo da je predsjednica Grabar-Kitarović, nakon stupanja na dužnost, naknadu od 1,17 milijuna kuna (blizu 155.000 eura) za troškove svoje predsjedničke kampanje uplatila HDZ-u koji ju je i kandidirao, kako bi se kasnije taj novac uplatio u humanitarne svrhe.

Zamjenica predsjednice Povjerenstva Tatjana Vučetić rekla je da je predsjednica tijekom dužeg vremena davala upute HDZ-u o načinu raspodjele novčanih donacija te stranke u humanitarne svrhe, koje je sama odabrala.

Povjerenstvo: Prikazivala donacije kao svoje

“Prilikom osobnog uručivanja donacija javno je prikazivala da je riječ o donacijama predsjednice Republike, iako se radi o novčanim sredstvima HDZ-a, “kazala je Vučetić, kako prenosi Hina. 

Istaknula je da je Grabar-Kitarović, takvim raspolaganjem novcem HDZ-a, postupila suprotno očuvanju vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti, čime je povrijedila načela djelovanja dužnosnika sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Podsjećajući na ustavnu odredbu da je predsjednik Republike dužan svoju dužnost obnašati nestranački i neovisno, Vučetić je kazala kako je, davanjem uputa HDZ-u u dužem vremenskom razdoblju o načinu raspodjele 1,17 milijuna kuna za humanitarne donacije koje je sama odabrala, stvoren vanjski dojam o postojanju određene povezanosti između predsjednice i HDZ-a i njihova zajedničkog djelovanja.

“Povjerenstvo smatra da takav odnos i povezanost nije sukladan obvezi nestranačkog i neovisnog obnašanja dužnosti predsjednice Republike. Grabar-Kitarović time je povrijedila obvezu očuvanja svoje nepristranosti u odnosu na HDZ”, kazala je Vučetić.

Predsjednica Republike u svom očitovanju Povjerenstvu uz ostalo je poručila kako se tu ne radi ni o kakvoj kontinuiranoj suradnji s HDZ-om, već o tome da su novčana sredstva utrošena onako kako je i obećano u izbornoj promidžbi.

“Izbornu promidžbu je uz ostalo vodio i HDZ i nije mu trebalo davati nikakve posebne upute kako utrošiti ta sredstva, jer je to bio dio našeg političkog programa. Zato se bilo kakva naknadna uputa ne može smatrati mojom političkom suradnjom s HDZ-om niti raspolaganje sredstvima suprotno zakonu”, napomenula je uz ostalo Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović: Slučaj umjetno iskonstruiran

Naglasila je i da je ispunjavajući svoje izborno obećanje postupila zakonito, časno, pošteno, nepristrano, odgovorno i vjerodostojno te sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Predsjednica Republike smatra i da je “cijeli slučaj umjetno iskonstruiran kako bi se postigao sasvim drugi cilj”.

Uvjerena je da je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa prekoračilo svoje ovlasti, prešlo crtu nepristranosti i upustilo se u političko arbitriranje čime je, smatra, nepovratno u javnosti narušlio svoju vjerodostojnost i samo prekoračilo članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo za sukob interesa u siječnju je pokrenulo postupak protiv predsjednice Republike, spornim ocjenjujući da je tijekom 2015. godine nekoliko mjeseci odlučivala kome će se taj novac uplatiti te nazočila uručivanju donacija.

Tako je, smatra Povjerenstvo, nastavila surađivati s bivšom strankom iako ne bi smjela.

Izvor: Agencije