Oglasi

Sukob Filipina i sultana otočja Sulu

Filipinski predsjednik upozorio sultana otočja Sulu, koji traži novac od profita države Sabah, da povuče snage iz Malezije.
Kiram i njegova porodica, kao nasljednici sultanata, primaju nominalnu godišnju kompenzaciju od Malezije, ali traže više novca AFP/Getty

Filipinski predsjednik Benigno Aquino upozorio je sultana otočja Sulu u utorak da će se suočiti sa "silom zakona" ako ne povuče svoje naoružane snage iz Malezije.

Deseci simpatizera sultana Jamalula Kirama III već dvije sedmice pružaju otpor malezijskim snagama sigurnosti, nakon što su doplovili sa filipinskog otoka kako bi se borili za teritoriju.

U televizijskom obraćanju naciji, Aquino je apelirao na sultana da naredi svojim snagama da se povuku iz malezijske države Sabah.

"Ako ne budete sarađivali, koristiti ćemo silu zakona da postignemo pravdu za sve one čija je sigurnost ugrožena", rekao je Aquino.

Nastavak otpora

"Ovo je situacija koja se ne smije nastaviti. Ako ste zaista vođa svog naroda, trebate zajedno s nama narediti svojim sljedbenicima da se mirno vrate kući".

Aquino je također upozorio sultana da je možda prekršio zakone, uključujući onaj kojim je zabranjeno građanima da potiču oružani sukob. Za to krivično djelo zaprijećena je maksimalna zatvorska kazna od 12 godina.

Sultan je zatim sazvao konferenciju za novinare u siromašnom naselju u Manili i rekao da će nastaviti pružati otpor ukoliko se ne udovolji njegovim zahtjevima.

"Što se nas tiče, nismo počinili krivično djelo", rekao je Kiram, dodavši da njegove snage sigurnosti, koje se nalaze u ribarskom selu na otoku Borneo u državi Sabah neće započeti nasilje.

"Međutim, spremni smo da branimo naše živote i ciljeve", rekao je on.

Kiram je samoprozvani lider Islamskog sultanata Sulu, koji je nekada kontrolirao dijelove Bornea, uključujući mjesto gdje se sada nalaze sigurnosne snage, te južne filipinske otoke.

Sultanat je dao sjever Bornea u zakup Evropljanima 1870-tih. Dok je autoritet sultanata oslabio za vrijeme vladavine kolonizatora sa Zapada, nastavio je dobijati novac za zakup teritorije.

Bivša britanska kolonija postala je dio federacije Malezije kada je ona formirana 1963.

Kiram i njegova porodica, kao nasljednici sultanata, i dalje primaju nominalnu godišnju kompenzaciju od Malezije u iznosu od 1.700 američkih dolara, ali traže više novca.

Kiram je rekao u utorak da će njegove snage sigurnosti samo spustiti oružje ako se Filipini i Malezija dogovore o zajedničkom razvoju Sabaha.

Njegov savjetnik Abraham Idjirani rekao je novinarima da bi sultanat trebao dobiti 50 posto ekonomskog profita Sabaha – potencijalno nekoliko miliona dolara.

Nepovratna tačka

Kiram je dodao da njegovi sljedbenici žele ostati u Sabahu čak i ako finansijski sporazum bude postignut.

"Oni se žere mirno naseliti u Sabahu, našoj domovini", rekao je on.

Aquino je kazao da sultan ima 180 sljedbenika u Sabahu, te da je oko 30 njih naoružano. Kiram kaže da se na tom području nalazi 235 pripadnika Kraljevskih oružanih snaga sultana Sulua i Sjevernog Bornea.

Aquino je upozorio sultana da ne može očekivati da će Vlada Malezije zauvijek biti strpljiva.

"Možemo i dalje krenuti avenijom mirnog i otvorenog dijaloga. Nismo još došli do nepovratne tačke, ali joj se približavamo", rekao je Aquino.

Izvor: Agencije