Šuker: Zdravko Mamić je grubo pogriješio

Mamić će se braniti sa slobode (Pixsell)

Nakon što je izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću Županijski sud u Zagrebu u subotu navečer dozvolio da se brani sa slobode od optužbi da je javno poticao na nasilje i mržnju uvredama ministra Željka Jovanovića, Hrvatski nogometni savez saopćio je da je Mamić nanio štetu nogometu.

U saopćenju Davora Šukera, šefa HNS-a, navodi se da je Mamić, član Izvršnog odbora saveza, “grubo pogriješio”, javlja Hina.

Mamić je u petak u eteru Soundset Plavog radija iznio niz uvreda na račun Željka Jovanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske, rekavši kako on “mrzi sve hrvatsko” i da “kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj”.

Izjave uoči ključne utakmice

Nakon noći provedene u pritvoru, Sud je odlučio da se može braniti sa slobode, a tužitelji su najavili žalbu.

Uvredljive izjave dolaze uoči nogometne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između reprezentacija Srbije i Hrvatske koja se krajem iduće sedmice igra na Maksimiru.

Šuker je saopćio da je Mamić, “u nažalost sada već prepoznatljivom stilu,  učinio sve apsolutno suprotno od onoga što sam želio uoči ovako bitne kvalifikacijske utakmice”.

On je dodao kako Mamić nije usamljen u činjenju grešaka prema nogometu i nogometnoj organizaciji.

“Posljednje pismo koje je predsjednik UEFA-e Michel Platini uputio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske  Zoranu Milanoviću, HNS je nakon sastanka Izvršnog odbora javno objavio, što je u konačnici izazvalo nebrojena kriva tumačenja i polemiku na svim razinama i uglavnom putem medija. Ja se ovim putem javno ispričavam predsjedniku UEFA-a g. Michelu Platiniju što smo objavili njegovo pismo Vladi RH, koje smo primili kako bi se pripremili za nastavak zajedničkih aktivnosti na sprječavanju nereda na nogometnim utakmicama”, naveo je Šuker.

“Isto tako se ispričavam Vladi RH što smo javno komentirali pismo predsjednika UEFA-e i iskoristili to pismo da krenemo u javnu polemiku s Vladom RH putem medija, no molim i UEFA-u i Vladu RH da razumiju da smo novo vodstvo, te da nam je namjera bila aktualizirati problem i pokušati naći rješenje, a ne stvoriti još veći problem”, stoji u Šukerovom saopćenju.

Marić poziva na smirivanje tenzija

Šuker je rekao kako nema institucije koja nije izrekla svoj sud o Mamiću, ali i da se pita zašto se niko nije javio “kada smo prozvani da smo močvara, niti se javio kada je rečeno da je naša Prva liga Orwellova životinjska farma”.

Najavio je da će tražiti prijem kod predsjednika Vlade Zorana Milanovića i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka, od kojih će zatražiti da se prekine s predizbornim ili bilo kojim drugim političkim utakmicama preko nogometa i nogometnih djelatnika.

“Danas, svega tjedan dana prije utakmice Hrvatska – Srbija, molim ukupnu hrvatsku javnost,a posebno sve vas koji ćete biti na stadionu da podržimo našu nogometnu reprezentaciju i da joj bez ijednog incidenta zajedno pomognemo ostvariti još jednu sportsku pobjedu u duhu respekta i fair-playa”, kaže se u saopćenju Šukera.

Ranije je ministrica omladine i sporta Srbije Alisa Marić pozdravila reakciju hrvatskih vlasti na uvrede koje je Mamić izrekao.

“Svaka razumna civilizovana osoba može samo da bude šokirana izjavom kakvu smo čuli. Takve reči i razmišljanje treba okarakterisati kao užasavajući primer govora mržnje, za koji smo verovali da pripada prošlosti i da se neće ponavljati. Ovaj ispad je problem nadležnih u hrvatskoj državi, koji su, kako saznajemo, tim povodom reagovali, rekla bih na jedini mogući pravilan način”, navela je Marić u izjavi za Tanjug.

Marić je pozvala na smirivanje tenzija uoči predstojeće utakmice u Zagrebu.

“Uoči fudbalske utakmice Srbije i Hrvatske važno je, još jednom, svima poslati odlučnu poruku da meč treba posmatrati isključivo u sportskom smislu i da svaki drugi kontekst događaja ne doprinosi ničem dobrom”, poručila je Marić.

Izvor: Agencije