Sufijski red spašava djecu koja prose

Na ulicama Senegala živi blizu milion djece. Većina je bez roditelja, a uglavnom prose kako bi preživjeli. Međutim, jedan sufijski red nudi toj djeci bolji život.  

Sljedbenici sufijskog reda Baye Fall u Senegalu promoviraju zajedništvo, povratak prirodi i život daleko od gradova.

Neka od djece su siročad, drugu su roditelji napustili.

Aiša je rođena među sljedbenicima Baye Falla. Prva je u porodici koja studira na univerzitetu.

“Sviđa mi se disciplina i volim raditi u polju. To nas duhovno spaja sa zemljom, ali i međusobno”, kaže ona.

Sigurnost i zaštita

Procjenjuje se da blizu milion djece živi na ulicama Senegala – ili su napušteni ili su ih roditelji prisilili na prosjačenje.

Dok vlasti malo čine na njihovoj zaštiti, Baye Fall im pruža sigurnost. Svi su dobrodošli – pod uvjetom da se odreknu imetka, učestvuju u zajedničkom radu i pridržavaju se njihovog tumačenja islama.

“Islam cijeni namjeru, cijeni rad… To je naša vrsta molitve. Kad smo tek došli, nije bilo ničega. Čak ni bunara. Trideset godina kasnije, imamo školu, program za obuku, zdravstveni centar, porodilište, radionice koje zapošljavaju do 360 ljudi. Imamo vode za 15 sela, tri duboka bunara sa pumpama i česmama”, ističe Rachel Fatou Diack, sljedbenica ovog reda.

Širom zapadne Afrike nalazi se veći broj ovakvih komuna. Ovaj sufijski ogranak islama star je više od 100 godina.

Baye Fall širi svoju poruku kroz muziku. Šeikh Lo jedan je od najpopularnijih među njima.

Smatra da je povratak prirodi njegove grupe – u vrijeme kada milioni mladih Afrikanaca riskiraju živote bježeći u Evropu – itekako važan.

“Imamo plodnu zemlju i okean pun ribe. Imamo sunce. Imamo sve za sretan život”, ističe Lo.

Ljubav, molitva i oprost

U ovoj grupi naglasak se stavlja na rad. Bez obzira je li riječ o proizvodnji odjeće ili organske hrane, ovakva radna etika vidno se isplaćuje.

Jedan od vjerskih lidera zajednice čak je pokrenuo i vlastitu marku odjevnih predmeta, koji se proizvode u komunama i prodaju širom svijeta. Prihodi od prodaje vraćaju se zajednici.

“Blagoslovljeni smo jer ono šta činimo dolazi iz našeg srca. Naša iskrena ljubav prema radu čvrsto drži našu zajednicu”, kaže Serigne Babacar Mbow, vjerski lider Baye Falla.

Ljubav je, kažu ovi ljudi, ukorijenjena u islamu koliko i molitva i post. To je princip koji žele promovirati.

Za neku od ove djece, to je dar i prilika da pronađu sreću.

Izvor: Al Jazeera