Oglasi

Sudu u Londonu predata tužba protiv Borisa Johnsona

Bivši šef britanske diplomatije se tereti da je lagao o troškovima britanskog članstva u Evropskoj uniji.
Boris Johnson je tvrdio da Velika Britanija Evropskoj uniji sedmično daje 400 miliona euraArhiva

Sud u Londonu je saopćio da će naredne sedmice odlučiti da li će na saslušanje pozvti bivšeg šefa britanske diplomatije Borisa Johnsona, protiv kojeg je podnijeta tužba da je lagao o troškovima britanskog članstva u Evropskoj uniji.

Tužbu je podnio biznismen Marcus Ball, čiji su advokati naveli da je od suda zatraženo da Johnson bude saslušan zbog kršenja službene dužnosti.

Ballovi advokati tvrde da je Johnson, žestoki pobornik Brexita, lagao dok je bio gradonačelnik Londona, jer je rekao da Velika Britanija, navodno, Uniji sedmično daje 350 miliona funti (400 miliona eura).

'U pitanju je politički manevar'

"Demokratija zahtijeva odgovorno i pošteno vodstvo onih koji obavljaju javne dužnosti", naveli su advokati i dodali da Velika Britanija nije nikada davala 400 miliona eura sedmično Briselu.

Prema njihovim riječima, Johnson je znao da to nije tačno, ali je ipak odlučio to ponoviti nekoliko puta.

Dodaje se da se optužba odnosi na period prije referenduma u junu 2016. godine kako bi bila obmanuta javnost.

Johnsonovi advokati su rekli da je optužba "neodgovarajuća" i da je u pitanju politički manevar, pošto se bivši ministar pominje kao eventualni nasljednik Therese May na funkciji premijera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.