Sudsko vijeće odbacilo dokaze protiv Limaja

Limaj i devet bivših pripadnika UCK-a optuženi su za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u vrijeme sukoba na Kosovu

Sudsko vijeće, koje čini troje sudija, odbilo je u srijedu optužne dokaze koji su bili ocijenjeni veoma važnim u nastavku suđenja bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (UCK) Fatmiru Limaju za ratne zločine počinjene 1999. godine.

Britanski sudija Jonathan Welford-Carroll objavio je da je vijeće, u kojemu su osim njega jedan evropski i jedan kosovski sudac, odlučilo prihvatiti zahtjev odbrane da se iskaz Agima Zogaja, poznatog kao „svjedok X“, ne uzme u obzir.

Sudsko vijeće je također odlučilo pustiti iz pritvora sve optuženike koji će se braniti sa slobode, po saopćenju koje je objavila Evropska misija na Kosovu 

„Državni tužitelj nije obavijestio Zogaja da bi se njegovo svjedočenje moglo iskoristiti kao dokaz na sudu i nije od njega tražio da potvrdi taj iskaz kada je dobio status zaštićenog svjedoka“, dodaje se u odluci suda.

Pripreme završnih riječi

Sudsko vijeće je također odlučilo pustiti iz pritvora sve optuženike koji će se braniti sa slobode, po saopćenju koje je objavila Evropska misija na Kosovu (Eulex).

Limaj, ministar u prošloj kosovskoj vladi premijera Hashima Thacija i sadašnji zastupnik Demokratske stranke Kosova (PDK), izjasnio se na početku suđenja da nije kriv.

Po istom izvoru, državni tužitelj i branitelji pozvani su da pripreme završnu riječ.

Fatmir Limaj i devet bivših pripadnika UCK-a optuženi su za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u vrijeme sukoba na Kosovu (1998-1999.).

Limaj, ministar u prošloj kosovskoj vladi premijera Hashima Thacija i sadašnji zastupnik Demokratske stranke Kosova (PDK), izjasnio se na početku suđenja da nije kriv.

Izvor: Agencije