Oglasi

Sudski poziv za objavu potpunog Muellerovog izvještaja

Poziv je izdao predsjedavajući pravosudne komisije američkog Senata Jerrold Nadler dan nakon objave revidiranog izvještaja.
Sudski poziv izdat je nakon što je državni tužitelj SAD-a objavio revidiranu verziju izvještaja od 488 stranicaEPA-EFE

Predsjedavajući pravosudne komisije američkog Senata Jerrold Nadler u petak je izdao sudski nalog za dobijanje potpunog, nerevidiranog izvještaja specijalnog savjetnika Roberta Muellera o ruskim miješanju u izbore za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2016. godine.

"Izdali smo sudski poziv prema Ministarstvu pravde, kako bismo dobili potpunu verziju Muellerovog izvještaja i pripadajućih dokaza. Ministarstvo [pravde] je obavezno uraditi po sudskom pozivu do 1. maja", navodi se u Nadlerovom saopćenju.

On je istakao kako sarađuje s Ministarstvom pravde kako bi se pronašao "razuman smještaj za pristup tim materijalima".

"No, ne mogu prihvatiti nikakav prijedlog kojim bi većina Kongresa ostala u mraku dok se bore sa svojim pravosudnim dužnostima, nadzorom, te ustavnom odgovornošću", istakao je ovaj demokrata.

Zatamnjene stranice

Nadlerov sudski poziv izdat je dan nakon što je državni tužitelj SAD-a William Barr objavio revidiranu verziju Muellerovog izvještaja od 488 stranica javnosti.

U jučer objavljenoj varijanti izvještaja koji se sastoji iz dva dijela i ima 448 stranica, neke stranice su zatamnjene zbog povjerljivih informacija.

Muellerova istraga nije utvrdila kako su Trump ili članovi njegovog predizbornog štaba sarađivali s Rusijom tokom predizborne kampanje 2016. godine.

Izvještaj govori i o tome kako je Trump stalno pokušavao preuzeti kontrolu nad istragom o ruskom miješanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.