Sudski poziv za objavu potpunog Muellerovog izvještaja

Sudski poziv izdat je nakon što je državni tužitelj SAD-a objavio revidiranu verziju izvještaja od 488 stranica (EPA)

Predsjedavajući pravosudne komisije američkog Senata Jerrold Nadler u petak je izdao sudski nalog za dobijanje potpunog, nerevidiranog izvještaja specijalnog savjetnika Roberta Muellera o ruskim miješanju u izbore za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2016. godine.

“Izdali smo sudski poziv prema Ministarstvu pravde, kako bismo dobili potpunu verziju Muellerovog izvještaja i pripadajućih dokaza. Ministarstvo [pravde] je obavezno uraditi po sudskom pozivu do 1. maja”, navodi se u Nadlerovom saopćenju.

On je istakao kako sarađuje s Ministarstvom pravde kako bi se pronašao “razuman smještaj za pristup tim materijalima”.

“No, ne mogu prihvatiti nikakav prijedlog kojim bi većina Kongresa ostala u mraku dok se bore sa svojim pravosudnim dužnostima, nadzorom, te ustavnom odgovornošću”, istakao je ovaj demokrata.

Zatamnjene stranice

Nadlerov sudski poziv izdat je dan nakon što je državni tužitelj SAD-a William Barr objavio revidiranu verziju Muellerovog izvještaja od 488 stranica javnosti.

U jučer objavljenoj varijanti izvještaja koji se sastoji iz dva dijela i ima 448 stranica, neke stranice su zatamnjene zbog povjerljivih informacija.

Muellerova istraga nije utvrdila kako su Trump ili članovi njegovog predizbornog štaba sarađivali s Rusijom tokom predizborne kampanje 2016. godine.

Izvještaj govori i o tome kako je Trump stalno pokušavao preuzeti kontrolu nad istragom o ruskom miješanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije