Sudovi od bivših logoraša u BiH traže hiljade eura

Žrtve logora tokom proteklog rata podnijele su oko 30.000 tužbi protiv RS-a, sudovima u ovom entitetu (Srna)

Bivši logoraši bošnjačke nacionalnosti u BiH suočeni su sa novim problemima, jer moraju plaćati hiljade eura sudskih troškova, nakon što su sudovi u bh. entitetu Republici Srpskoj odbacili njihove tužbe zbog zastare, rečeno je nakon sastanka potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića s bivšim logorašima i predstavnicima udruženja logoraša Bosne i Hercegovine.

Žrtve logora tokom proteklog rata podnijele su oko 30.000 tužbi protiv RS-a, sudovima u ovom entitetu, ali su uglavnom u oba stepena odbačene zbog zastare.

Sada im sudovi šalju zahtjeve za naplatu sudskih troškova od 2.000 do 10.000 maraka [1.000 do 5.000 eura], što je, kaže Salkić, ponovno kažnjavanje žrtava.

Dodaje da je jedno od rješenja odgoda naplate ovih sudskih troškova, do presuda Suda u Strasbourgu, jer im idu u prilog međunarodne konvencije.

“Pravni mehanizmi i procedure u BiH su iskorišteni, a zaštitu će moći potražiti samo u Sudu u Strasbourgu. Međutim, ostaje problem sve dok taj sud ne riješi ovo pitanje, zbog čega ćemo pokušati izaći ususret ovim osobama”, kazao je Salkić na konferenciji za novinare.

Iznio je i podatak da su ovih dana na nekoliko mjesta vršeni popisi imovine logoraša, radi pljenidbe i nadoknade sudskih troškova.

Bivših logoraša nema u zakonu

Bivši logoraši su informirali Salkića da se radi o ljudima koji ni na koji način ne mogu ostvariti svoja prava u Bosni i Hercegovini, jer ih nema u zakonu, a prošli su logorske torture.

“Kada su pokušali da dobiju satisfakciju za prisilno vrijeme provedeno u logorima, dobili su izgubljene sporove i sada obavještenja da moraju platiti sudske troškove”, ogorčen je Salkić, navodeći da je ovo još jedna nepravda koja se čini ovim kategorijama stanovništva i da se to mora promijeniti.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković ukazao je da bi najbolje rješenje za bivše logoraše bilo formiranje fonda za reparaciju svih žrtava torture u BiH.

Za razliku od RS-a, u FBiH presude idu i u korist tužioca i protiv, ali nema troškova suda i pravobranioca.

Naglasio je da se i zakonski moraju urediti prava svih logoraša u BiH.

Izvor: Agencije