Sudije koje su osudile Karadžića na doživotnu robiju

Konačnu presudu Radovanu Karadžiću saopćio je predsjedavajući Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove (Al Jazeera)

Sudije koje su činile petočlano vijeće koje je u srijedu osudilo prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor prethodno su sudili na Kosovu, u Bosni i Hercegovini, Tanzaniji, Ruandi i Istočnom Timoru.

Konačnu presudu Karadžiću saopćio je predsjedavajući Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove – MMKS, danski sudija Vagn Joensen.

Uz njega, u sastavu Vijeća bile su sudije William Sekule iz Tanzanije, Jose Solaesa iz Španije, Graciela Santana iz Urugvaja i Ivo Rosa iz Portugala.

Vagn Joensen trenutno obavlja funkciju sudije MMKS-a i jedan je od troje dežurnih sudija u ogranku MMKS-a u Arushi u Tanzaniji.

Joensen boravio na Kosovu

Obavljao je dužnost predsjednika i predsjedavajućeg sudije Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za Ruandu – MKSR.

Za sudiju MMKS-a izabran je u decembru 2011. godine.

Između ostalog, obavljao je funkciju međunarodnog sudije u Misiji UN-a na Kosovu – UNMIK od 2001. do 2002. godine.

William Sekule je za sudiju MMKS-a izabran u decembru 2011. godine.

Prije nego što je postao sudija Žalbenog vijeća MMKS-a, obavljao je dužnost sudije MKSR-a od maja 1995. do marta 2013. godine u Arushi, Tanzanija, uključujući i funkciju predsjedavajućeg Pretresnog vijeća II tog suda u dva navrata – od juna 1995. do juna 1999. godine i od juna 2001. do marta 2013. godine.

Jose Solaes je za sudiju MMKS-a imenovan u decembru 2011. godine, a uz brojne funkcije u sklopu španskog pravosuđa, u svojstvu međunarodnog stručnjaka učestvovao je u brojnim programima saradnje.

Solaes bio u Sudu BiH

Bio je sudija izvjestilac u predmetu “Scilingo” (2005) u vezi sa zločinima protiv čovječnosti počinjenim za vrijeme diktature u Argentini, a od 2005. do 2007. godine bio je izabran za međunarodnog sudiju Žalbenog odsjeka Vijeća za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine.

Bio je član Žalbenog vijeća u predmetima za ratne zločine protiv Nikole Kovačevića, Radovana Stankovića i Bobana Šimšića.

Graciela Santana u pravosuđu radi od jula 1992. godine, a funkciju sudije obavlja od 1994. godine, raspoređena u različitim sudovima na raznim lokacijama u Urugvaju.

Od 2009. godine je angažirana u Krivičnom sudu u Montevideu, Urugvaj, specijaliziranom za organizirani kriminal.

Predavač je privatnog međunarodnog prava, a trenutno vodi i različite oblike obuke za sudije u vezi s krivičnim proceduralnim pravom.

Član Žalbenog vijeća MMKS-a Rosa je na poziciji sudije od 1993. godine, a trenutno je angažovan i u Portugalskom centru za pravosudne studije od 2006 godine.

Rosa umjesto Merona

Takođe, bio je sudija – mentor za sudije iz zemalja u razvoju, s iskustvom u azijskim i afričkim državama, konkretno u Gvineji Bisao i Istočnom Timoru gde je obavljao funkciju privremenog predsednika Apelacionog suda.

Ivo Rosa je u MMKS imenovan u septembru 2018. godine, umjesto dotadašnjeg predsjedavajućeg Theodora Merona, koji se sam povukao iz Vijeća.

Izuzeće je zatražila odbrana, pošto je Meron na prethodnim suđenjima donosio određene zaključke koji se tiču Karadžića.

Izvor: Agencije