Sudija sa Havaja produžio blokadu Trumpove uredbe

Trump smatra da je zabrana putovanja nužna za nacionalnu sigurnost (EPA)

Savezni sudac s Havaja produžio je na neodređeni rok suspenziju nove protuimigracijske uredbe predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na cijelom američkom teritoriju, koju je naredio prije dva tjedna.

Sudac Derrick Watson objasnio je da pretvara svoju privremenu naredbu u preliminarnu izričitu naredbu.

“Takav sudski oblik općenito omogućava da se odluka više ne mora produžavati”, objasnio je glavni tužitelj Havaja Doug Chin.

To znači, također, da Trumpova administracija neće moći dopunjavati tu inačicu uredbe dok je se pravosudno osporava.

Sudac Watson ukinuo je prvi nacrt protuimigracijske uredbe 15. ožujka, uoči stupanja na snagu zabrane puštanja na američko tlo državljana šest većinski muslimanskih zemalja.

Prema njegovom stavu, Trumpova uredba o zabrani ulaska predstavlja neustavnu vjersku diskriminaciju, prenosi Reuters.

Sve više država protiv uredbe

Novu zabranu Trump je potpisao 6. ožujka u pokušaju da riješi pravne probleme na koje je naišla njegova uredba koju je uveo početkom godine, a koja je izazvala kaos na aerodromima i masovne prosvjede. Primjenu te uredbe zaustavio je sud u državi Washington u veljači.

Trump smatra da je zabrana putovanja nužna za nacionalnu sigurnost.

Havaji i druge američke države koje se protive toj zabrani tvrde da su motivi za uvođenje uredbe zasnovani na religiji i Trumpovu predizbornom obećanju o “potpunom zaustavljanju ulaska muslimana u SAD”.

U međuvremenu je i Maryland podigao tužbu protiv izmijenjene uredbe o migrantima, a tužbe su najavili i Oregon i Minnesota.

Izvor: Agencije