Sudija odgodio početak suđenja Pistoriusu

Pistorius je na svečanosti zatvaranja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama prošle godine u Londonu nosio južnoafričku zastavu (Reuters)

Sudija u postupku, koji se u južnoafričkoj Pretoriji vodi protiv poznatog paraolimpijca Oscara Pistoriusa zbog ubistva djevojke, na ročištu u utorak je odgodio suđenje do 19. kolovoza, udovoljivši zahtjevu optužbe koja je tražila više vremena za pripremu optužnice.

Odgodi ročišta nije se protivila ni odbrana južnoafričkog atletičara, koji je svjetsku slavu i nadimak „Blade Runner“ zaslužio rezultatima koji su mu omogućili učešće u konkurenciji potpuno zdravih sportista na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, iako su mu amputirane obje noge i trči na posebnim protezama.

„Postupak je odgođen kako bi se policiji omogućilo da dovrši istragu“, rekla je zastupnica optužbe.

To će biti još jedno predraspravno ročište, a sudija je Pistoriusa upozorio na to da i dalje ostaje na uvjetnoj slobodi kao i do sada.

„Ostajete na slobodi pod istim uvjetima (koji su trenutno na snazi) i postupak se odgađa za 19. august“, rekao je Pistoriusu sudija Daniel Thulare, upozorivši ga na to da se mora odazvati na ročište u augustu, jer će u suprotnom biti uhapšen.

Priznanje ubistva

Na Valentinovo, 14. februara ove godine, Pistorius je u svome domu sa četiri hica iz pištolja ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp, manekenku popularnu u Južnoafričkoj Republici, koja bi na dan novog ročišta 19. augusta imala rođendan i napunila 30 godina.

Pistorius je priznao ubistvo, ali tvrdi da je bila riječ o tragičnoj grešci, jer je u mraku mislio da puca u provalnika.

Optužba tvrdi kako je dobro znao da nije riječ o provalniku, već o Steenkamp, s kojom se prije toga svađao i da je počinio ubistvo s predumišljajem.

Pistorius je na svečanosti zatvaranja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama prošle godine u Londonu nosio južnoafričku zastavu.

Izvor: Agencije