Sudija odbio pustiti iz pritvora kandidata za predsjednika Katalonije

Jordi Sanchez je, između ostalog, izjavio da voli život i slobodu (Arhiva)

Istražni sudac španjolskog Vrhovnog suda odbio je pustiti na uvjetnu slobodu Jordija Sancheza, kandidata za predsjednika Vlade Katalonije, čime pokrajina na obali Sredozemnog mora do daljnjeg ostaje bez nove vlade.

Sancheza su nominirale katalonske stranke za neovisnost, uključujući njihova dosadašnjeg kandidata Carlesa Puigdemonta, te se o njegovom imenovanju trebalo glasati u Barceloni 12. ožujka.

On se od listopada nalazi u pritvoru pored Madrida, optužen za neposluh i organiziranje nezakonitog referenduma u Kataloniji.

“Osim teških optužbi na račun njegova ponašanja, nije nestao rizik da optuženik nastavi provoditi strategiju za ostvarenje svog cilja”, navedeno je u odluci suca Pabla Llarene objavljenoj u petak, kako prenosi Hina. 

Da bi zastupnici mogli glasovati o njemu i izabrati ga, Sanchez mora fizički biti u parlamentu.

Odbijanjem puštanja onemogućeno glasanje

Odbijanjem puštanja iz pritvora to je sada onemogućeno.

Sanchez, bivši čelnik organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), u skupini je katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

ANC je organizirao masovne prosvjede i okupljanja uoči referenduma 1. listopada. U katalonskom je parlamentu 27. listopada izglasana samostalna republika Katalonija, nakon čega je Vlada Španjolske raspustila katalonsku i sazvala prijevremene izbore u prosincu.

Zagovornici neovisnosti ponovno su tada osvojili većinu mjesta u parlamentu te kandidirali Puigdemonta, bivšeg predsjednika Vlade, za novi mandat.

On se nalazi u Belgiji te mu po povratku u Španjolsku prijeti uhićenje, a odbijen je njegov zahtjev da se o njemu glasuje posredstvom videoveze.

Nakon toga je za kandidata odabran Sanchez, drugi na listi formacije Zajedno za Kataloniju. kojemu je Puigdemont, kao prvi na toj listi, ustupio mjesto.

Katalonijom, gdje živi 7,5 milijuna stanovnika, od kraja listopada iz Madrida upravlja Vlada Španjolske.

Vlada: ‘Imenujte osobu protiv koje se ne vodi postupak ‘

Španjolski Ustavni sud odbio je donijeti odluku o puštanju Sancheza iz pritvora.

Njegovi odvjetnici razmatraju obraćanje Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Vlada Španjolske, nakon odluke Vrhovnog suda, pozvala je na imenovanje osobe protiv koje se ne vodi sudski postupak.

“Vlada smatra da osoba u pritvoru ne ispunjava uvjete za obnašanje funkcije predsjednika Vlade Katalonije. Potrebno je pronaći osobu koja ispunjava zakonski i ustavni okvir”, rekao je Iñigo Mendez de Vigo, ministar kulture i glasnogovornik Vlade, na konferenciji za medije u Madridu.

Katalonija je industrijski i turistički motor Španjolske, gdje nastaje 19 posto španjolskog BDP-a.

Izvor: Agencije