Suđenje za zločin u Srebrenici odgođeno za 20. mart

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično djelo 'ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu' (Arhiva)

Suđenje osmerici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad bošnjačkim civilima u Srebrenici je odgođeno za 20. mart pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Suđenje je odgođeno na zahtjev novog branioca optuženog Dragomira Parovića, advokata Vladana Stefanovića, jer nije bio u mogućnosti da se upozna sa spisima predmeta i pripremi odbranu.

Stefanović je ukazao sudu da ga je Parović angažirao prošlog četvrtka pa je od sudskog vijeća zatražio odgovarajući rok za pripremu odbrane.

Sud je usvojio njegovu molbu i zakazao nastavak suđenja za 20, 21. i 22. mart.

U ovom procesu optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Negirali krivicu

Svi optuženi ranije su se izjasnili kako nisu krivi po optužbama, a u nastavku suđenja iznosit će svoje odbrane.

Dosad je detaljnu odbranu iznio samo Batinić, dok su Nedeljković i Golijanin odbili to učiniti.

Srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu”, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata, kao i izvođenje drugih dokaza.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom tako što su u hangaru Kravice 14. jula 1995. ubili 1.313 bošnjačkih civila.

Izvor: Agencije