Oglasi

Suđenje za trgovinu organima na Kosovu

Proces će se nastaviti ispitivanjem zaštićenog svjedoka i neće biti otvoreno za javnost.
Afera poznata kao slučaj "Medikus"[Al Jazeera]

Pred Okružnim sudom u Prištini počelo je suđenje sedmorici optuženih u aferi trgovine ljudskim organima poznatijoj kao slučaj "Medikus". 

Svi optuženi su se izjasnili da nisu rivi.

Optužnica ih tereti za jedno ili više kaznenih djela krijumčarenja ljudi, organiziranog kriminala, protuzakonitog izvršavanja medicinskih djelatnosti i zloupotrebe službene dužnosti i nadležnosti.

Novčane prevare

"Svih sedmero optuženih izjasnilo se da nisu krivi", stoji u priopćenju evropske pravosudne misije, koju citiraju agencije.

Suđenje će se nastaviti ispitivanjem zaštićenog svjedoka i neće biti otvoreno za javnost, dodaje se u priopćenju.

Prema optužnici, sedmorica optuženih uspostavila su kontakt sa 20 državljana Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske, kojima su navodno obećali po 20 hiljada dolara za doniranje bubrega, a od primatelja bubrega tražili su 80 do 100 hiljada dolara.

Istraga o presađivanju bubrega koje je obavljeno u privatnoj klinici u Prištini 2008. dovela je do hapšenja triju osoba i do suspenzije jednog dužnosnika kosovskog ministarstva zdravstva.

Istraga je tada otkrila da je turski državljanin dao bubreg koji je presađen državljaninu Izraela. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.