Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Tužitelji žele nove svjedoke

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću počeo je u junu prošle godine, a tužioci bi trebali uskoro okončati svoj dokazni postupak (Arhiva)

Tužioci na ponovljenom haškom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju uložili su žalbu na odluku Vijeća da odbije iskaze 30 novih svjedoka koji nisu dali iskaz na prvom procesu, prenose agencije.

U žalbi upućenoj Apelacionom vijeću Mehanizma za međunarodne tribunale – pravnog nasljednika Haškog tribunala – tužilac Douglas Stringer ocijenio je kako je odbijanje novih svjedoka u suprotnosti s odredbama odluke da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi.

Od Apelacionog vijeća tužilac traži da postupajućim sudijama u procesu protiv Stanišića i Simatovića naloži da prihvate iskaze novih svjedoka.

Kako se navodi u žalbi, Vijeće predsjedavajućeg Burtona Halla odbilo je uvrstiti u dokaze iskaze „30 svjedoka optužbe… samo na osnovu toga što oni nisu svjedočili na prvom suđenju“.

Žalba usvojena 2015.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Ponovljeni proces počeo je u junu prošle godine, a tužioci bi trebali uskoro okončati svoj dokazni postupak.

Tužioci sada tvrde da odlukom o ponavljanju suđenja nije ograničen obim novog procesa niti je zabranjeno da budu saslušani novi svjedoci.

Ograničen obim dokaza

Po žalbi Tužilaštva, Sudsko vijeće je, međutim, „ograničilo obim dokaza na one koji su izvedeni u prvom postupku“.

O zahtjevu tužilaca da im bude dozvoljeno izvođenje novih dokaza odlučivat će Apelaciono vijeće kojim će predsjedavati američki sudija Theodor Meron, koji je i predsjednik Mehanizma. U vijeću će još biti sudije Lee Muthoga, Christoph Flugge, Florence Arrey i Ben Emmerson.

Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića posljednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osuđen za ta zlodjela, javio je BIRN BiH.

Izvor: Agencije