Suđenje policajcima za slučaj ‘Potočari’ vraćeno na početak

Suđenje je počelo u maju prošle godine, a javnost je isključena iz procesa (Arhiva)

Suđenje dvojici bivših policajaca MUP-a Srbije Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću za navodno odavanje službene tajne u tzv. slučaju “Potočari” vraćeno je na početak. Svi svjedoci u procesu bit će ponovo ispitani. 

Prethodno ročište, na kojem su trebali svjedočiti direktor policije Vladimir Rebić, bivša državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović i novinar Al Jazeere Edo Čelebić, odgođeno je početkom jula zbog promjene sudije.  

Umjesto Violete Jovanović u predmetu će ubuduće suditi Zoran Božović. 

Javnost isključena iz procesa

Suđenje je počelo u maju prošle godine, a javnost je isključena iz procesa zbog, kako je sud naveo, “razloga nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, jer će tokom postupka biti iznošeni povjerljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu.

Dumanović i Trbović uhapšeni su dva i po mjeseca nakon što su u izjavama za Al Jazeeru Balkans naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja upućeni na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015, kada je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Suđenje Dumanoviću i Trboviću bit će nastavljeno 28. novembra 2019.

Izvor: Al Jazeera