Oglasi

Suđenje policajcima za slučaj "Potočare" nastavljeno bez prisustva javnosti

Viši sud je na predlog tužilaštva isključio javnost, jer će u toku postupka biti iznošeni poverljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu.
Javnost je sa suđenja dvojici policajaca isključena u maju, na početku glavnog pretresaZvanični sajt Višeg suda u Beogradu

Pred Višim sudom u Beogradu u ponedeljak je iza zatvorenih vrata nastavljeno suđenje dvojici policajaca, osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, u julu 2015. godine, kada je bio napadnut, a nastavak suđenja je zakazan za 30. oktobar.

Sa ovog suđenja je na početku glavnog pretresa u maju isključena javnost.

Viši sud je krajem maja na predlog tužilaštva, odlučio da isključi javnost iz razloga "nacionalne bezbednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu", jer će u toku postupka biti iznošeni poverljivi podaci i informacije koje predstavljaju službenu tajnu.

Sud, međutim, može u toku postupka da preispita svoju odluku i eventualno otvori postupak za javnost.

Detalji optužnice nisu saopšteni

U ovom slučaju sudi se policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću, koji su za odbranu angažovali čak 10 branilaca - obojica po pet advokata.

Milan Dumanović i Mladen Trbović terete se za krivično delo odavanje službene tajne, ali detalji optužnice još nisu javno saopšteni.  

Oni su uhapšeni 31. decembra 2016 nakon što su u izjavi za Al Jazeeru potvrdili kako su, kao policijski službenici Srbije, po usmenom naređenju nadležnih, bez legitimacije i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare u Bosni i Hercegovini 11. jula 2015. godine, kada se dogodio napad na tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Oni su govorili o propustima u radu i nezakonitim radnjama koje su nadležni tražili od njih da sprovode.

Dumanović i Trbović su 7. februara pušteni da se brane sa slobode.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.