Suđenje ljekaru za ubistva iz ‘samilosti’

Bonnemaison je optužen da je davao lijekove pacijentima ne konsultirajući druge ljekare (Getty Images)

U Francuskoj je počelo suđenje ljekaru optuženom da je injekcijom usmrtio sedam pacijenata koji su bolovali od neizlječivih bolesti.

Ovim suđenjem je ponovo oživljena debata o eutanaziji u zemlji gdje je takva praksa nelegalna, prenosi AFP.

Ljekar Nicolas Bonnemaison mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor ako bude utvrđeno da je “otrovao posebno ranjive osobe”, a to su pet žena i dva muškarca koji su umrli od marta 2010. do jula 2011, ubrzo nakon što su primljeni u bolnicu u gradu Bayyoneu gde je on radio, navodi AFP.

Bonnemaison je optužen da je davao lijekove pacijentima ne konsultujući druge ljekare.

Razmatranje legalizacije eutanazije

Eutanazija je nelegalna u Francuskoj, ali je predsjednik Francois Hollande obećao tokom predizborne kampanje 2012. da će razmotriti legalizaciju ove prakse, navodi AFP.

Hollande je prošle godine tražio da Medicinsko etičko vijeće Francuske preispita precizne okolnosti pod kojima bi eutanazija bila dopuštena i pripremi nacrt zakona kako bi se ovaj oblik “pomoći pri samoubistvu” legalizirao.

“Postojeći zakon ne odgovara na legitimne bojazni ljudi koji su neizlječivo bolesni”, objasnio je Hollande.

Prema namjerama Vijeća, eutanazija bi trebala biti legalizirana prema neizlječivim bolesnicima u tri slučaja – kada pacijent to zahtijeva, kada pacijent nije svjestan, a zahtjev podnosi porodica i kada se liječenje svodi na vještačko održavanje života.

Izvor: Agencije