Oglasi

Sudbina posljednje utvrde ISIL-a i dalje povezana s civilima

Snage koje podržava SAD i dalje pokušavaju evakuirati preostale civile iz posljednje utvrde grupe ISIL na istoku Sirije.
Ubijeni Clain smatra se "glasom" koji je preuzeo odgovornost za napade 13. novembra 2015. u ParizuReuters

Snage koje podržava Washington i dalje pokušavaju evakuirati preostale civile iz posljednje utvrde grupe ISIL na istoku Sirije, gdje je u napadu pripisanom ISIL-u u četvrtak poginulo 20 osoba.

Napad na selo Sheheil, desetak kilometra od velike baze kurdskih i arapskih boraca Sirijskih demokratskih snaga pokazuje napadačku snagu ove grupe, iako su svedeni na malo uporište od tek pola kvadratnog kilometra.

Na svom vrhuncu, hiljade stranaca iz Evrope, Azije ali i s američkog kontinenta došle su u ogromne regije i velike gradove koje je ISIL osvojio u Siriji i Iraku 2014.

Od tog samoproglašenog kalifata ostao je samo selo Baghouz, na istočnoj granici Sirije, blizu iračke granice.

Ubijen Fabien Clain

U tom je području ubijen Francuz Fabien Clain, kojeg smatraju "glasom" koji je preuzeo odgovornost u ime ISIL-a za napade 13. novembra 2015. u Parizu, doznaje se u četvrtak od sigurnosnog izvora u glavnom gradu Francuske.

Prema informacijama France Inter, radio kanala koji je otkrio informaciju, njegov bat Jean-Michel, drugi francuski pripadnik ISIL-a, teško je ranjen u napadu međunarodne koalicije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.