Sudanski demonstranti S. Arabiji i UAE-u: ‘Molimo vas, zadržite svoj novac’

Mnogi demonstranti kažu da sumnjaju da dvije zemlje pokušavaju uticati na tranziciono Vojno vijeće (Reuters)

Sudanski demonstranti pozvali su Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da „zadrže svoj novac“, dan nakon što su Rijad i Abu Dhabi afričkoj zemlji ponudili tri milijarde dolara pomoći.

Bogate zemlje Zaljeva u nedjelju su Sudanu iznijeli svoju ponudu, no, demonstranti koji protestuju ispred zapovjedništva vojske, koja je nakon državnog udara preuzela vlast u zemlji, počeli su skandirati: „Ne želimo saudijsku podršku“.

„Oni lobiraju i koriste novac kako bi pokušali kontrolisati Sudan. Imamo dovoljno resursa da se sami brinemo za sebe i svoje interese“, rekao je Al Jazeeri trgovac Adil Gasem Alseed, koji je dodao:

‘Zašto su čekali do sada?’

„Možemo obnoviti svoju zemlju i bez njihove pomoći. Kažemo – hvala vam, ali molimo vas, zadržite soj novac“.

Ostali demonstranti istakli su da Sudanu treba dobro vodstvo, a ne inostrana pomoć.

„Imamo resurse. Sa dobrim vodstvom, možemo brinuti za svoju zemlju“, kaže Hanan Alsadiq, porijeklom iz Saudijske Arabije, te dodaje:

„Vrijeme u koje nude pomoć dovoljno govori o njihovim namjerama. Zašto su čekali dosad? Zašto nisu pozvali Omara al-Bashira (svrgnutog predsjednika) da zaustavi ubijanje našeg naroda? Njihov novac samo će nam stvoriti probleme.“

Sudanska vojska je ranije ovog mjeseca zbacila sa vlasti al-Bashira, nakon serije antivladinih protesta u kojima je ubijeno više desetina ljudi.

Dvije zemlje Zaljeva su u zajedničkom saopštenju objavile da će deponovati 500 miliona dolara u sudansku centralnu banku kako bi „olakšalli pritisak na sudansku funtu i stabilizirali kursnu listu“.

Sudanu treba pomoć

Kako stoji u saopštenju, ostatak novca bio bi dostavljen u obliku hrane, lijekova i naftnih derivata.

No, mnogi demonstranti kažu da sumnjaju da dvije zemlje na taj način pokušavaju utjecati na tranziciono Vojno vijeće, koje je preuzelo vlast u Sudanu.

Čelnik Vijeća Abdel Fattah al-Burhan bio je zapovjednik trupa kada je Khartoum odlučio poslati vojsku u Jemen, kako bi pomogli koaliciji Saudijske Arabije i UAE-a u ratu protiv pobunjenika Husi.

Ekonomisti tvrde da će Sudanu biti neophodna sva moguća pomoć koju može dobiti, kako popravio situaciju u državi.

„Sudan treba takvu pomoć, kao i pozajmice kojima bi izbalansirao trgovinski deficit. Još je rano suditi da li je ova pomoć ponuđena iz političkih razloga. Sudar treba taj novac i mora ga iskoristiti na pravi način“, kaže za Al Jazeeru Muhammad Aljak, profesor ekonomije na Univerzitetu u Khartoumu.

Izvor: Al Jazeera