Sudanska vojska upala u kamp: Najmanje 30 mrtvih, više ranjenih

Organizatori protesta, Udruženje radnika Sudana tvrdi da je vojska upotrijebila prekomjernu silu (Anadolija)

Najmanje 30 osoba je smrtno stradalo, a znatno više ranjeno u pucnjavi koja se u ponedjeljak ujutro dogodila u Khartoumu, glavnom gradu Sudana, nakon što su snage sigurnosti upale u kamp prosvjednika koji se mjesecima bore za uspostavu civilne vlasti.

Centralni komitet sudanskih ljekara, medicinsko udruženje povezano s prosvjednicima, saopćio je da su snage sigurnosti koristile bojevu municiju u bolnici Istočni Nil u Khartoumu, gdje se nekim od ranjenih pruža liječnička pomoć.

Prema objavama na Twitteru, prijelazno vojno vijeće koje vlada Sudanom poslalo je veliki broj vojnika da raspusti prosvjedni kamp koji se nalazi ispred glavnog stožera sudanske vojske.

Organizatori prosvjeda, Udruženje radnika Sudana (SPA) tvrdi da je vojska upotrijebila prekomjernu silu kako bi rastjerala prosvjednike.

“Provladine milicije su agresivno nasrnule na brojne civile koji su mirno sjedili i prosvjedovali na platou [ispred glavnog stožera vojske]”, navodi se u priopćenju organizacije SPA.

Nasilni upad

Na snimkama, koje su emitirane s mjesta događaja, čula se snažna pucnjava i vidjeli oblaci dima.

“Napadaju nas specijalne snage i policija”, rekao je Mamadou Abozeid, prosvjednik u Khartoumu, za Al Jazeeru.

Mohammed Alamin, novinar iz Khartouma, kazao je Al Jazeeri da su pripadnici interventnih jedinica prvo ispalili suzavac, zatim bacili šok bombe kako bi rastjerali prosvjednike. Nakon toga su vojnici otvorili vatru na preostale prosvjednike koristeći bojevu municiju.

„Oni sada kontroliraju veći područja na kojem su se odvijali mirni prosvjedi i spalili su improvizirane klinike. Većina prosvjednika se razbježalo. Vojnici blokiraju sve ulaze u područje vojnim vozilima kako bi spriječili prosvjednike da se vrate“, kazao je Alamin.

Madani Abbas Madani, jedan od vođa prosvjeda, ranjen je kada su vojnici rastjerivali prosvjednike, dodao je Alamin.

Poziv generalima da predaju vlast

Kamp je postao žarište sudanskog prosvjednog pokreta, nakon što je u travnju zbačen dugogodišnji vladar Omar al-Bashir, a prijelaznu upravu preuzela vojska. Od tada građani pozivaju generale da predaju vlast civilnoj upravi.

Akcija u ponedjeljak ujutro uslijedila je nekoliko dana nakon što je vojno vijeće Sudana prozvalo prosvjednike u kampu “opasnošću” za nacionalnu sigurnost zemlje.

Glasnogovornik prijelaznog vojnog vijeća rekao je kako će biti poduzete pravne mjere protiv, kako je nazvao, “neposlušnih elemenata”.

“Mjesto prosvjeda postalo je nesigurno i predstavlja opasnost za revoluciju i revolucionare te prijeti jedinstvu države i njezinoj nacionalnoj sigurnosti”, poručio je general Bahar Ahmed Bahar.

Zatvoren ured Al Jazeere

U međuvremenu je vojska zatvorila ured Al Jazeere u Khartoumu, bez navođenja razloga. Također je ukinula radne dozvole za dopisnike i osoblje katarske medijske kuće.

Al Jazeera je osudila zatvaranje ureda u Khartoumu i zabranu izvještavanja svojih reportera u državi, nazvavši taj potez “potpunim kršenjem slobode novinarstva”.

“Mreža ovo vidi kao napad na medijske slobode, profesionalno novinarstvo i osnovna načela prava ljudi da spoznaju i shvate realnost onoga što se događa u Sudanu”, navodi se u izjavi.

Al Jazeera je najavila da će nastaviti praćenje onoga što se događa u Sudanu “usprkos političkom uplitanju sudanskih vlasti”.

Izvor: Al Jazeera i agencije