Sudanska vlada: 19 poginulih na protestima

S
Demonstranti su izašli na ulice širom zemlje zbog haotične nestašice osnovnih životnih namirnica, kao što su hljeb i gorivo (Reuters)

Najmanje 19 ljudi je poginulo, dok ih je 406 povrijeđeno u Sudanu od 19. decembra kada su počeli protesti zbog pogoršane ekonomske situacije u zemlji, objavila je novinska agencija SUNA.

Demonstranti su izašli na ulice širom zemlje zbog haotične nestašice osnovnih životnih namirnica, kao što su hljeb i gorivo, prenosi Anadolija.

Bushara Guma Aro, sudanski ministar informiranja, komunikacija i tehnologije rekao je da su protesti u početku bili mirni i da policija intervenirala, ali su postepeno nasilni. Naglasio je da su među poginulima i dva policajca.

“Među povrijeđenima je 219 demonstranata i 187 pripadnika sigurnosnih snaga. Neke od žrtava su stradale u sukobima vlasnika prodavnica i demonstranata, koji su pokušavali opljačkati njihovu imovinu”, kazao je Aro i dodao da je uhapšeno 107 osoba koje pripadaju oružanim pokretima.

Ministar je, također, istakao da je Vlada preduzela mjere za prevazilaženje krize i da će poslije 15. januara nestašice biti završene. 

Poziv na demonstracije

Opozicija u Sudanu preko društvenih mreža je pozvala na nove demonstracije u petak nakon džuma-namaza.

Sudanske sigurnosne snage u utorak su rastjerale hiljade demonstranata koji su se okupili u centru glavnog grada Khartouma i zahtijevali ostavku predsjednika Omara al-Bashira, koji je na vlasti od 1989. godine.

Sudan ima gotovo 40 miliona stanovnika i pokušava da se oporavi od gubitka tri četvrtine proizvodnje nafte, kada se Južni Sudana odcijepio 2011. godine.

Sjedinjene Američke Države počele su sa uvođenjem sankcija Sudanu 1997. godine zbog kršenja ljudskih prava i zabrinutosti od terorizma. Međutim, najavile su da će ih u januaru sljedeće godine ukinuti.

Izvor: Agencije