Sudanska opozicija i vojno vijeće zajedno o rješavanju sporova

Demonstranti u Sudanu nedavno su prekinuli pregovore s vojnim vijećem (EPA)

Opozicija u Sudanu i vladajuće Prelazno vojno vijeće saglasili su se da formiraju zajednički komitet kako bi riješili međusobne nesuglasice.

Do dogovora je došlo u trenutku kada su u zemlji porasle napetosti u vezi toga koliko će vremena biti potrebno za prelazak na civilnu vlast poslije zbacivanja bivšeg predsjednika Omara al-Bashira, prenosi Reuters.

“Mi smo partneri koji zajedno rade na tome da Sudan bude siguran”, rekao je glasnogovornik Prelaznog vojnog vijeća Shams al-Din Kabashi obraćajući se na državnoj televiziji, poslije sastanka s predstavnicima opozicije, prenosi Tanjug.

Suprotstavljeni stavovi

Vojno vijeće i grupa koja okuplja opoziciju Snage deklaracije slobode i promjene izrazili su proteklih dana suprotstavljene stavove u vezi zahtjeva za demokratizaciju pod civilnom upravom.

Vijeće je ranije u srijedu pozvalo opoziciju na razgovor.

Demonstranti u Sudanu nedavno su prekinuli pregovore s vojnim vijećem, jer nije ispunjen njihov zahtjev da vojska preda vlast civilima.

Sudanska vojska je zbacila sa vlasti Bashira, poslije četiri mjeseca uličnih demonstracija protiv njegove 30-godišnje vladavine obilježene konfliktima, građanskim ratom i korupcijom.

Izvor: Agencije