Sudan: Privremena suspenzija razgovora o političkoj tranziciji

Vojska tvrdi da su demonstranti zatvorili željezničku prugu koja je povezivala glavni grad s ostatkom zemlje (EPA)

Šef sudanskog vladajućeg vojnog vijeća objavio je u četvrtak da na 72 sata suspendiraju razgovore s čelnicima demonstranata o političkoj tranziciji kako bi se omogućilo uklanjanje barikada u glavnom gradu Kartumu.

“Odlučili smo prekinuti razgovore za 72 sata kako bismo pripremili teren za zaključivanje sporazuma o političkoj tranziciji”, izjavio je general Abdel Fattah al-Burhane u govoru naciji na javnoj televiziji.

Tokom 72-satnog razdoblja nada se uklanjanju barikada u Kartumu, ponovnom otvaranju željezničke pruge koja je povezivala glavni grad s ostatkom zemlje, koju su, po njegovim riječima, zatvorili demonstranti te okončanju provokacija demonstranata protiv policije.

‘Pogoršanje sigurnosne situacije’

Šef sudanskog vojnog vijeća, koje je preuzelo vlast u Sudanu nakon što je 11. aprila s vlasti svrgnut predsjednik Omar al-Bashir, opravdao je obustavu razgovora pogoršanjem sigurnosne situacije u Kartumu.

To pogoršanje je, prema njegovim riječima, poprimilo oblik “verbalne eskalacije” protiv oružanih snaga, dovelo do zatvaranja mostova i ulica, željezničke pruge, nereda u glavnom gradu i infiltracije među demonstrantima naoružanih elemenata odgovornih za pucanje na policiju.

General al-Burhane u svom obraćanju na televiziji branio je paramilitarne snage (RSF) optužene za nasilje protiv demonstranata kada su u ponedjeljak u Kartumu ubijeni jedan policajac i tri demonstranta, a brojni drugi su povrijeđeni.

Opozicijski lideri, članovi koalicije Proglas slobode i snage za promjene, ranije su saopćili kako ih je vojska obavijestila o suspenziji političkih rasprava.

Izvor: Agencije