Sudan prihvata izbjeglice iz Južnog Sudana

U četiri godine, koliko je Južni Sudan nezavisna zemlja, zbog plemenskih sukoba u Sudan je pobjeglo blizu 200.000 izbjeglica.

Iako su kod sjevernog susjeda dobro dočekani, ostali su bez imovine u Južnom Sudanu.

Angelina i njeno šestero djece su iz Južnog Sudana izbjegli u Sudan. Sa sobom nisu ponijeli mnogo toga, osim gorkih iskustava.

Ali ni ovdje ih ne očekuje ništa bolje. Angelina je glasala za otcjepljenje Južnog Sudana. Nadala se boljem životu i sigurnosti u novoj domovini. Ali sada kaže kako je tokom dvije godine provedene u toj zemlji vidjela samo ubijanja i ostale strahote rata.

S mnogim njenim sunarodnjacima sahranjeni su i njihovi snovi o nezavisnoj i stabilnoj zemlji.

“Žalim što sam glasala za otcjepljenje. Kada bih imala mogućnost, otišla bih u neku drugu zemlju, ali se nikada ne bih vratila u Južni Sudan. Nakon svega što nam se desilo, ne mogu ni pomisliti da se vratim. Da mi susjedi nisu dali krevete, ne bih imala ništa“, rekla je Angelina.

Brojni zločini

Sudanska vlada je i povratnicima iz Južnog Sudana dala status izbjeglica. Neki od njih tvrde da su bili svjedoci brojnih zločina u plemenskim sukobima, te da ni djeca nisu bila pošteđena.

„Mnogi su izgubili živote. Ljudi su sahranjivani u velika groblja slična masovnim grobnicama. Nisu bila pošteđena ni djeca, niti trudnice. U Južnom Sudanu smo se nagledali svega” navodi Regina, izbjeglica.

Regina i njena porodica su poput više hiljada drugih iz pograničnih područja nakon otcjepljenja odselili u Južni Sudan, nadajući se boljem životu. No, tamo joj je poginula majka, i još četiri člana porodice. Regina sada živi kod rodbine u Kartumu.

“Sada živim kod tetke. Majka i sestra su poginule, a ostatak porodice se razišao. Ne znam gdje su oni sada“, kazala je Regina.

Nakon što je u plemenskim sukobima izgubila pet članova porodice, Regina se vratila u Sudan iz Južnog Sudana. Nakon sudanskog građanskog rata  koji je trajao više od 20 godina i rezultirao otcjepljenjem Južnog Sudana, sada se i u novostvorenoj državi vode sukobi kojima se ne nazire kraj.

Izvor: Al Jazeera