Sudan: Opozicija poziva na neposlušnost, vojska na ulicama

Sudan, Nasilje
Demonstracije su održane nakon obračuna aktuelnog vladajućeg vojnog vijeća i lidera protesta (EPA)

Kriza u Sudanu se produbljuje nakon što je u četvrtak prodemokratski pokret obećao da će pokrenuti kampanju građanske neposlušnosti sve dok vladajuće Vojno vijeće ne bude svrgnuto, a ubojice prosvjednika izvedene pred lice pravde, dok se snage sigurnosti raspoređuju diljem glavnog grada Karthouma kako bi osujetile nove prosvjede.

Asocijacija sudanskih profesionalaca (SPA), koja predvodi prosvjede oporbe i građana, pozvala je ljude da blokiraju glavne ceste i mostove kako bi “paralizirali javni život” diljem zemlje, prenosi Tanjug agenciju AP.

“Naš uspjeh ovisi o našoj punoj privrženosti mirnim prosvjedima, bez obzira koliko se kriminalne milicije trude da nas uvuku u nasilje”, priopćili su u četvrtak iz SPA.

Agencija AP navodi da se stotine oklopnih vozila paravojnih Snaga za brzu podršku moglo vidjeti diljem glavnog grada Sudana.

Ove paravojne jedinice su izrasle iz Janjaweed milicije koje je vlada Omara al-Bashira iskoristila za suzbijanje pobune u Darfuru 2003. godine, a ta kampanja se našla pred Međunarodnim kaznenim sudom s optužnicom koja uključuje i genocid.

Pregovori obustavljeni nakon upada u kamp

Barikade koje su postavili prosvjednici ranije ovog tjedna uklonjene su i otvorene su ulice. Većina prodavaonica je zatvorena, a malo ljudi se moglo videti na ulicama.

Pregovori koje je oporba vodila s vojnim vlastima su obustavljeni u srijedu, nakon što je vojska upala u ponedjeljak u kamp prosvjednika ispred Ministarstva obrane u centru glavnog grada.

Šef prijelaznog Vojnog vijeća general Abdel Fattah al-Burhan pozvao je na nastavak pregovora s vođama prosvjeda, koji su to odbacili.

“Svi članovi vojnog vijeća pripadaju starom režimu i zato se sada pouzdamo u niže činove”, rekla je Amal al-Zein, aktivistica i vođa Komunističke partije Sudana, koja sudjeluje u prosvjedu.

“Nadamo se da će patriotski nastrojeni policajci i vojni časnici zaštititi sudanski narod”, rekla je Al-Zein, implicirajući da bi oni mogli zbaciti svoje nadređene.

Sudanski Liječnički odbor, blizak oporbi, priopćio je u srijedu da je broj stradalih u posljednjem nasilju u zemlji povećan na više od 100, nakon što je pronađeno 40 tijela u rijeci Nil u Karthoumu.

U četvrtak je priopćeno da je iz rijeke izvučeno više tijela, bez preciznog broja. Odbor je priopćio da nije poznato gdje su izvučena tijela prenesena, rečeno da je više od 500 prosvjednika ranjeno u napadu te da je troje djece ubijeno.

Sukobi i u drugim dijelovima zemlje

Ministarstvo zdravlja u Sudanu, koje kontrolira vojska, osporilo je broj poginulih, a podtajnik ministarstva Suleiman Abdel Jabbar rekao da je samo 61 osoba poginula u ovotjednom nasilju.

On je precizirao da je 52 ubijeno u Karthoumu i da su samo dva tijela izvučena iz Nila.

Sukobi su izbili i u drugim dijelovima zemlje, a SPA je priopćila da su snage sigurnosti napale prosvjednike u više od desetak gradova i manjih mjesta te da je u nekim slučajevima zabilježeno premlaćivanje, ubijanje i silovanje civila.

Oni nisu iznijeli detaljnije informacije o napadima, navodi agencija.

Vojska i lideri prosvjeda tjednima su pregovarali o sastavu prijelaznog vijeća koji bi trebalo voditi zemlju do izbora. Prosvjednici su zahtijevali da civili dominiraju vijećem, čemu su se generali usprotivili.

Nakon nasilja, vojska je prekinula pregovore i poništila sve dogovorene točke.

U priopćenju vlasti se navodi da će se formirati vlada i održati izbori u roku od sedam do devet mjeseci.

Afrička unija suspendirala Sudan

U međuvremenu, Afrička unija (AU) suspendirala je u četvrtak Sudan iz svih aktivnosti te međunarodne organizacije zbog ovotjedne vojne akcije protiv prosvjednika.

Vijeće za mir i sigurnost AU zaprijetio je i “kaznenim sankcijama” ako vojska uskoro ne preda vlast civilnim vlastima i pozvalo je da se “odmah nastave pregovori, bez uvjetovanja, između svih sudanskih aktera”, navodi agencija.

Kamp je, inače, postao žarište sudanskog prosvjednog pokreta nakon što je prije dva mjeseca zbačen dugogodišnji vladar Omar al-Bashir, a prijelaznu upravu preuzela vojska. Otad građani pozivaju generale da predaju vlast civilnoj upravi.

General pukovnik Abedl Fattah al-Burhan kazao je kako je oporba jednako odgovorna za neuspjeh u postizanju sporazuma te da će izbori biti održani unutar devet mjeseci.

Dotad će državom vladati prijelazna vlada, a nakon izbora će vlast biti predana onome koga izabere narod, dodao je Al-Burhan i najavio kako će istražiti nasilne događaje.

Izvor: Agencije