Sudan na prekretnici: Bashirov vojni udar ili držanje za tanku nit

Sudanska vojska je nakon višemjesečnih protesta svrgnula predsjednika Omara al-Bashira (AP)

Piše: Ahmad Fadl

Sudanska javnost ne pokazuje zabrinutost dok se suprotstavlja uvođenju vanrednog stanja, čak i prije nego što je ono zapravo i stupilo na snagu, dok se čeka potvrda Parlamenta.

Ni uključivanje vojske u cijelu ovu priču, što, prema riječima posmatrača, podsjeća na vojni udar, nije moglo zaustaviti proteste građana koji traže svrgavanje vlasti.

Prošlog petka je predsjednik Sudana Omar Hassan al-Bashir uveo vanredno stanje u državi, što je naišlo na protivljenje hiljada Sudanaca koji su u nedjelju izašli na, kako su opisane, masovne demonstracije u sudanskom gradu Omdurmanu, uzvikujući parole: “Narod ili ništa… Pad režima ili ništa.”

Uprkos velikim promjenama koje je Bashir poduzeo, nakon što su demonstracije u državi ušle u treći mjesec, nova imenovanja u zemlji otvorila su prostor raznim analizama, čemu je posvećeno više pažnje nego pitanju da li građani prihvataju ili se protive postavljanju ovih ličnosti na određene funkcije.

Kombinacija dva aspekta

“U Khartumu vlada atmosfera vojnog udara, a predsjednik imenuje čete vojnika i pripadnika sigurnosnih službi na vodeće funkcije u saveznim državama. Potom predsjednik i njegovi odabranici dolaze na ceremonije polaganja zakletve u vojnim odjelima, dok satelitski televizijski kanali i radio stanice prenose ova dešavanja uz Jalalat (sudanske vojne pjesme)”, napisao je jedan aktivista na društvenim mrežama.

Tayyeb al-Abbasi, lider opozicione Demokratske unionističke partije Sudana, kaže da su predsjednik i oni koji su radili s njim na tome da se pronađe ovako “loš izlaz” iz krize pokušali kombinirati dva aspekta van nacionalnog okvira koja su vezana za sukobljene strane u regiji Zaljeva.

Abbasi za Al Jazeeru dodaje da jedan savez želi isključiti islamski pokret, a da je zadatak drugog da podrži islamsko prisustvo na političkoj sceni u Sudanu.

Kombinacija ovakvih vizija i pritisak ova dva saveznika primorali su predsjednika da “ponudi faličan proizvod, koji vanjštinom podsjeća na vojni prevrat, a iznutra na držanje za tanku nit koja povezuje Stranku nacionalnog kongresa i predsjednika Bashira”.

Ističe kako je to primjetno u osnaživanju stranke u saveznim državama koje se provodi imenovanjem uglavnom vojnih guvernera iz redova islamista, što će biti slučaj i prilikom rekonstrukcije ministarstava.

Stranačka ili tehnokratska vlada

Tajudeen Banqa, član Vijeća država Sudana (Majlis Welayat), Gornjeg doma sudanskog Parlamenta, i jedan od vođa Stranke narodnog kongresa, koja je dio Vlade, smatra da je tranzicijski model koji je Bashir odobrio, a ogleda se u imenovanju vojnih guvernera i postavljanju njegovog prvog zamjenika i premijera, usvojen bez konsultiranja rukovodstva Stranke nacionalnog kongresa.

Za Al Jazeeru je naglasio da je ovakav potez jednak prekidanju veze između vlada na saveznom i lokalnom nivou i vladajuće stranke, koja, prema njegovim riječima, više nije na vlasti.

Kao argument navodi to da se Bashir prvo sastao s Vrhovnim komitetom za nacionalni dijalog, a nakon toga je otišao na sastanak stranke, da je obavijesti o svojim odlukama.

Vezano za nejasnoće koje su nastale zbog neusaglašenosti izjava Bashira i šefa sigurnosne službe o odnosima predsjednika s njegovom strankom i o ustavnim amandmanima koji bi mu omogućili da se kandidira za još jedan mandat na predsjedničkim izborima, Banqa kaže da konkretni koraci koji su poduzeti vezano za prelaznu vladu isključuju bilo kakve sumnje o ovom odnosu.

Izgledao je sasvim uvjereno kada je rekao da sada Vlada nije podijeljena prema stranačkim kvotama, već da je to tehnokratska vlada.

Nakon što je Bashir prekinuo veze sa svojom strankom, sam će snositi odgovornost za bilo kakav neuspjeh Vlade, kazao je Banqa.

Nova lica oko predsjednika

Promjene koje je poduzeo predsjednik Bashir u državi dovele su do smjene njegovog prvog zamjenika, general-potpukovnika Bakrija Hassana Saleha, posljednje figure Revolucionarnog komandnog vijeća nacionalnog spasa, koje je izvelo vojni prevrat 30. juna 1989. godine, s Bashirom na čelu.

Sa funkcije je smijenjen i premijer Moataz Moussa, koji nije proveo ni punu godinu na ovoj dužnosti.

Mohamed Taher Ela, guverner sudanske savezne države Al Jazirah, imenovan je umjesto njega za novog premijera Sudana.

General Awad Ibn Ouf je obavještajni oficir, koji je, pored dužnosti ministra odbrane koju obavlja, položio zakletvu kao prvi potpredsjednik, nakon što je Bashir smijenio njegovog prethodnika Bakrija Hasana Saleha.

Ovakvi potezi govore o pokušajima očuvanja vojnog utjecaja u državi, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da ova ličnost nije poznata po nekim stranačkim aktivnostima.

Odnos novog premijera Elae s Narodnim kongresom ne čini se ništa boljim od onog koji ima Ibn Ouf, premda je on stari islamista, koji je ušao u sukobe sa stranačkim članstvom, a mnoge od njih je i isključio dok je obavljao dužnost guvernera u sudanskoj saveznoj državi Crveno more i Al Jazirah.

Analitičari smatraju da je Mohamed Taher Ela izvrstan “smirivač situacije” i da to čini kroz provođenje razvojnih i projekata javnih usluga.

Veliki izazovi u kontekstu kriza

Na tome je i radio kada je postavljen za guvernera sudanske savezne države Crveno more 2005. godine, nedugo nakon incidenta u Port Sudanu, u kojem je poginulo više od 20 ljudi.

Predsjednik je 2015. godine imenovao Elau za guvernera Al Jazirahe, nakon što je ova savezna država, uz sami Khartum, izmakla kontroli Stranke nacionalnog kongresa nakon izbora.

Također, iz ove savezne države je, zbog prevara i zanemarivanja, izbila iskra protesta u septembru 2013. godine.

Ela je postao poznat po svojim konfrontacijama sa zakonodavnim vijećima u saveznim državama u kojima je bio na vlasti, a iz kojih je uvijek izlazio kao pobjednik zahvaljujući podršci koju je imao od predsjednika Bashira.

Zbog razvojnih i projekata javnih usluga koje je ovaj čovjek realizirao u sudanskoj saveznoj državi Al Jazirah, Bashir je u novembru 2017. godine izjavio kako će podržati njegovu kandidaturu za predsjednika ako ga predlože građani njegove pokrajine na izborima 2020. godine.

Međutim, novog premijera, bez sumnje, čekaju veliki izazovi u kontekstu kriza s kojima se suočava ova zemlja, zbog nestašice goriva, manjka inostranih valuta, rekordnog rasta inflacije te stalnog pada sudanske funte u odnosu na ostale valute.

‘Govor s nula opcija’

Od kako je Bashir u prošli petak saopćio svoje odluke, otvoren je prostor za brojna i vrlo različita tumačenje o ciljevima ovih odluka i Bashirovim namjerama.

Aktivisti su govor sudanskog predsjednika opisali kao “govor s nula opcija”, zbog čestog ponavljanja termina kojim se možda mislilo na njegovo povlačenje sa vlasti, što su zahtjevi demonstranata.

Nejasnoće koje su pratile ovaj govor podsjetile su u nekim svojim dimenzijama na Bashirov govor poznat kao “Wathba”, koji je predsjednik Sudana održao prilikom pokretanja Inicijative za nacionalni dijalog 27. januara 2014. godine.

Tayyeb al-Abbasi predsjednikov govor vidi kao razočaravajući i žalostan, s obzirom na to da njegovo odluke nisu imale nikakvu vrijednost u smislu dubokog i uzvišenog revolucionarnog aktiviranja.

U isto vrijeme Tajudeen Banqa smatra da je predsjednikov govor u velikoj mjeri odgovor na zahtjeve demonstranata, imajući u vidu da je Bashir raspustio vladu i formirao novu, koju čine kompetentne ličnosti, što znači tranzicijsku vladu.

Pitanja koja postavlja narod

Abbasi je naglasio da će se protesti nastaviti, šta više, izrazio je uvjerenje da će treća strana, koja se drži po strani, ući u “revolucionarni pokret”, kako bi se pridružili Udruženju sudanskih profesionalaca – SPA, koje okuplja mlađe generacije, i strankama, jer je predsjednik samog sebe bacio u “nevolje i bijedu”, što to će ubrzati pad Bashira i njegovog režima.

S druge strane, Banqa kaže da je Bashirov pristup rješavanju krize taj da mora “ostati na vlasti ili ništa drugo”, dok omladina polazi od toga da “režim mora pasti i ništa drugo”, stoga predlaže da se pokuša pronaći neko srednje riješenje za izlazak iz problema.

Dodaje kako je za mlade ljude važno pitanje: “Kako će se vladati Sudanom, a ne ko će vladati njime?”

Izvor: Al Jazeera