Sudan izdao naloge za hapšenje 38 novinara i aktivista

Demonstranti traže odlazak sa vlasti predsjednika Omara al-Bashira, koji upravlja državom gotovo 30 godina (Reuters)

Sudansko državno tužilaštvo izdalo je naloge za hapšenje 38 novinara i aktivista zbog „podsticanja“ i širenja „netačnih informacija“, objavili su lokalni mediji.

Prema televiziji Sudania 24, nalozi je sačinjeni zbog „podsticanja na nerede, narušavanje javnog reda i mira, širenje lažnih informacija i narušavanje reputacije ličnosti“.

Među njima su novinari i aktivisti, a 28 ih živi van Sudana.

Odluka državnog tužilaštva Sudana poklopila se sa obiljažavenjem prvog mjeseca protesta zbog pogoršanja uslova života, koji su krenuli 19. decembra.

Demonstranti traže odlazak sa vlasti predsjednika Omara al-Bashira, koji upravlja državom gotovo 30 godina.

Ekonomsku krizu u zemlji izazivaju manjak inostranih valuta i rast inflacije, što je više nego udvostručilo cijene hrane i lijekova.

Pokušaj smjene režima

Sudanski politički analitičar Osman Merghani tvrdi da će pokret uspjeti u pokušaju da obori režim.

„To se može desiti preko nove političke partije, dok nije isključeno niti do sa vladajuća stranka smijeni Bashira i na njegovo mjesto postavi nekog drugog. Ono što je sigurno je da Sudan nakon 19. decembra više nije isti“, rekao je on za Al Jazeeru.

Al Jazeerina novinarka iz Sudana Hiba Morgan tvrdi da je ovo „najduži val protesta protiv vlade otkako je Sudan 1956. godine stekao nezavisnost“, te da predstavlja „najveći izazov“ za Bashira.

„Ljudi kažu da se protesti neće zaustaviti dok Bashir ne odstupi, ali on tvrdi da to ne želi učiniti do izbora sljedeće godine“, rekla je Morgan.  

Prema vladinim podacima, do sada je u protestima ubijeno 25 osoba, no, međunarodne organizacije za ljudska prava tvrde da je mrtvih preko 40, dok je 1.000 osoba uhapšeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije