Sudan: Demonstranti odbacili poziv na pregovore, više od 100 mrtvih

Demonstranti su optužili Tranzicijsko vojno vijeće za pokušaj razbijanja kampa, nazvavši akciju "masakrom" (Reuters)

Lideri protesta u Sudanu “apsolutno” su odbili ponudu vojske za bezuvjetni nastavak pregovora, dok se broj mrtvih, otkako je nasilno razbijen protest, popeo na 101. 

Broj žrtava porastao je u srijedu nakon što su medicinski radnici povezani sa protestima rekli da je 40 tijela izvučeno iz rijeke Nil i odvezeno na nepoznatu lokaciju. To su, dodaje se, uradile paravojne snage Brze snage podrške (RSF). 

Centralni komitet sudanskih ljekara rekao je da su tijela izvučena iz rijeke u utorak, dan nakon što su sigurnosne snage upale među ljude koji se već sedmicama okupljaju ispred vojnog sjedišta u Kartumu. 

“Do ovog momenta, ukupan broj žrtava koje su izbrojali ljekari je 101”, saopćeno je. Zvanični podaci nisu objavljeni. 

Kamp je postao žarište sudanskog protestnog pokreta, nakon što je u aprilu zbačen dugogodišnji vladar Omar al-Bashir, a prelaznu upravu preuzela vojska. Od tada građani pozivaju generale da predaju vlast civilnoj upravi.

General pukovnik Abedl Fattah al-Burhan kazao je kako je opozicija jednako odgovorna za neuspjeh oko postizanja sporazuma te da će se izbori održati unutar devet mjeseci. 

Dotad će državom vladati tranzicijska vlada, a nakon izbora će se vlast predati onome koga izabere narod, dodao je al-Burhan i poručio kako će istražiti nasilne događaje.

Pregovori na mrtvoj tački

Demonstranti su optužili Tranzicijsko vojno vijeće za pokušaj razbijanja kampa, nazvavši akciju “masakrom”. Vojno vijeće poručilo je kako su za cilj imali “neposlušne” skupine u susjednom području.

Dvije strane su zbog toga prekinule komunikaciju, nakon što su već dvije sedmice pregovarale oko toga ko će vladati u tranzicijskom razdoblju. Pregovori su stali na mrtvoj tački. 

Tranzicijsko vojno vijeće ponudilo je demonstrantima osnivanje vlade, ali ustraju na održavanju svojih ovlasti do kraja tranzicijskog razdoblja. Demonstranti žele da civili predvode vladu u tranzicijskom razdoblju.

Izvor: Al Jazeera i agencije