Sud za Trumpovu zabranu presudio da je neustavna

Sud je potvrdio presudu saveznog sudije u Marylandu, koji je spriječio stupanje na snagu zabrane za ulazak u SAD građana Čada, Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena (EPA)

Savezni apelacioni sud iz američkog grada Richmonda u Virginiji presudio je u četvrtak kako je najnovija zabrana predsjednika Donalda Trumpa za ulazak u Sjedinjene Američke Države putnika iz šest većinski muslimanskih država neustavna, jer diskriminira muslimane zbog njihove vjere.

Sud je time potvrdio presudu saveznog sudije u Marylandu, koji je spriječio stupanje na snagu zabrane za ulazak u SAD građana Čada, Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena.

Ovo je drugi put da je sud u Richmondu odbacio Trumpovu zabranu putovanja.

Američki predsjednik ranije je tvrdio kako je zabrana legitimna mjera za zaštitu nacionalne sigurnosti, podsjeća agencija AP.

Stalne administrativne promjene

Trump je prvobitnu zabranu putovanja za građane određenih muslimanskih država objavio ubrzo nakon ulaska u Bijelu kuću, u januaru prošle godine.

Savezni sudija iz Seattlea je ubrzo blokirao tu zabranu, a sudovi su se od tada pokušavali izboriti s ograničenjima dok ih je administracija prerađivala.

Najnovijom verzijom uvodi se blokada za putnike iz navedenih država na različitim nivoima te se ulazak omogućava studentima iz određenih zemalja, a zabranjuje poslovnim putnicima i turistima.

Njome se, također, omogućava da se prijemi vrše “od slučaja do slučaja”.

Izvor: Agencije