Sud: Uskladiti Zajednicu srpskih opština sa Ustavom

U Ustavnom sudu navode kako određeni principi o ZSO nisu u potpunosti usklađeni s odgovarajućim ustavnim standardima (Anadolija)

Ustavni sud Kosova ocijenio je neustavnim pojedine principe na kojima bi se trebala formirati Zajednica srpskih opština.

Sud je o ustavnosti principa sadržanih u sporazumu Beograda i Prištine odlučivao na zahtjev predsjednice Kosova Atifete Jahjaga.

Prema mišljenju Suda, neki principi sporazuma nisu u skladu s dijelovima kosovskog Ustava – između ostalih i s onim poglavljima koja definišu pitanja ljudskih prava, jednakosti pred zakonom i principe lokalne samouprave.

Ustavni sud Kosova time je odlučio da pojedini dijelovi osnivačkog akta Zajednice srpskih opština “nisu u skladu s duhom Ustava”.

Također konstatuje da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti uspostavljena, kao što je predviđeno sporazumom koji je ratifikovala Skupština Kosova i proglasila predsjednica Atifete Jahjaga, ali se prije toga moraju s Ustavom uskladiti pojedini dijelovi koji se odnose na jednakost pred zakonom, prava i osnovne slobode te prava zajednica i njihovih pripadnika.

Objašnjavajući sporne dijelove, koji su u aktu o Zajednici definisani kao “principi”, u Ustavnom sudu navode kako oni “nisu u potpunosti usklađeni s odgovarajućim ustavnim standardima”.

Predsjednica Jahjaga je uputila poziv svim institucijama i političkom spektru Kosova da poštuju odluku Ustavnog suda. Stranke vladajuće koalicije i opoziciju pozvala je da iskoriste ovaj trenutak kako bi “ponovo počeli politički dijalog na Kosovu i zemlju vratili u normalno stanje”.

Jahjaga tražila ocjenu ustavnosti

Ocjenu ustavnosti zatražila je predsjednica Jahjaga, obrativši se najvišoj pravosudnoj instituciji za interpretaciju sporazuma postignutog između premijera Kosova Ise Mustafe i Srbije Aleksandra Vučića o Zajednici srpskih opština, potpisanog u augustu ove godine.

Opozicione stranke su u međuvremenu ocijenile da je postizanje sporazuma vrlo štetno po Kosovo, pa su Pokret Samoopredjeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo izabrale bacanje suzavca kao jedino sredstvo za sprečavanje njegovog provođenja, ali i onog o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Na takvo djelovanje opozicije reagovali su policija i tužilaštvo, te je 13 poslanika pritvoreno.

Opozicija je najavila da će, ukoliko Ustavni sud ne bude oborio sporazum o Zajednici srpskih opština, pojačati svoje aktivnosti u znak protivljenja.

Ustavni sud Kosova je početkom novembra donio Odluku o privremenoj mjeri kojom se obustavlja provođenje daljih radnji kada je riječ o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Takvu odluku je donio nakon što je predsjednica Jahjaga zatražila ocjenu ustavnosti sporazuma o formiranju Zajednice, navodeći javni interes te se posebno fokusirajući na multietničnost, osnovna prava i slobode te prava zajednica i njihovih pripadnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije