Sud UN-a podržao Katar u sporu sa zemljama koje su mu uvele blokadu

Međunarodni sud pravde (ICJ), vrhovni sud Ujedinjenih naroda, podržao je Katar u sporu sa četiri arapske zemlje koje su mu prije više od tri godine nametnule zračnu blokadu.

ICJ, sa sjedištem u Hagu, u utorak je odbio žalbu Bahreina, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na odluku svjetskog organa za civilni aviosaobraćaj, koji je donio odluku u korist Katara u vezi suvereniteta nad zračnim prostorom, rekao je predsjednik ICJ-a Abdulqawi Ahmed Yusuf.

Sud je, također, “zaključio da Međunarodna organizacija za civilni aviosaobraćaj [ICAO] ima pravnu nadležnost” nad slučajem, odlukom sudija od 15 naprema jedan, dodao je Yusuf.

ICAO je 2018. godine donio odluku da ima nadležnost da presudi u sporu koji je pokrenuo Katar, kojeg četiri zemlje optužuju da je letovima svojih putničkih aviona narušio konvenciju koja regulira slobodan prolaz putnika kroz inostrani zračni prostor.

Zabrana za katarske avione

No, sve četiri zemlje izrazile su nezadovoljstvo, tvrdeći da ICAO nije prava adresa za presudu o sporu, te da je njegova odluka “očigledno pogrešna i krši temeljna načela postupka i prava na saslušanje”.

Oni su od ICJ-a zatražili da poništi odluku ICAO-a.

Al Jazeerin reporter iz Haga Step Vaessen rekao je da presuda znači da je “ICAO obavio posao korektno te da može nastaviti s procesom”.

Četiri zemlje su u junu 2017. godine iznenada prekinule sve veze s Katarom, optužujući ga da “podržava ekstremiste”, te su iznijele još nekoliko navoda, koje Doha negira.

Među ostalim mjerama, zabranile su katarskim avionima da prolaze kroz njihov zračni prostor, zatvorili kopnenu granicu Katara sa Saudijskom Arabijom te izbacili državljane Katara.

Izvor: Al Jazeera i agencije