Oglasi

Sud ukinuo zabranu burkinija u Koblenzu

Viši upravni sud Njemačke ocijenio je da takva zabrana predstavlja kršenje ustavnog prava na ravnopravnost.
Burkini je kupaći kostim za muslimanke koji pokriva cijelo tijelo, ruke i nogeArhiva

Viši upravni sud Njemačke ukinuo je zabranu nošenja burkinija u bazenima, a time i zabranu koju je izrekla gradska uprava Koblenza.

Početkom godine uprava tog njemačkog grada zabranila je nošenje burkinija u bazenima, unijevši to u kućni red gradskih bazena.

Sud je ocijenio da takva zabrana predstavlja kršenje ustavnog prava na ravnopravnost.

Gradu je naloženo da zabranu ukine, a sudija je, do stupanja na snagu novog pravilnika bazena, naložio stavljanje zabrane van snage.

Grad Koblenz unio je u kućni red gradskih bazena stavku da je moguće plivanje samo u kupaćim gaćicama, kupaćim kostimima ili kupaćim šorcevima, dok samo sportski plivači mogu nositi i plivačku odjeću od neoprena.

U školskom sportu, međutim, nošenje burkinija ostalo je dozvoljeno.

Reakcije iz cijele Njemačke

Burkini je kupaći kostim za muslimanke koji pokriva cijelo tijelo, ruke i noge.

Gradske vlasti Koblenza zabranu su usvojile u decembru tijesnom većinom vijećnika, a odluka vlasti izazvala je reakcije širom Njemačke.

Odluku o zabrani gradske vlasti obrazložile su higijenskim problemima jer se ne može kontrolirati imaju li žene u burkiniju otvorene rane ili osipe i slično.

Žalbu protiv zabrane sudu su uložile dvije Sirijke, tražiteljke azila, koje su istakle da zbog vjere ne mogu plivati bez burkinija, a zbog zdravstvenih problema moraju na plivanje.

U odluci je sud ostavio otvoreno pitanje je li zabrana nošenja burkinija, kako se tvrdi u žalbi, suprotna slobodi vjeroispovijesti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.