Sud u Stuttgartu kaznio Porsche s 535 miliona eura

Porsche u saopćenju navodi da je nemar, koji su tužioci kaznili, identificiran 'nekoliko nivoa ispod uprave' (EPA)

Njemački proizvođač automobila Porsche mora platiti novčanu kaznu od 535 miliona eura zbog dizelskih vozila koja su emitirala više štetnih tvari nego što je dopušteno, saopćio je u utorak ured državnog tužioca u Stuttgartu, prenosi Hina.

“Ured državnog tužioca u Stuttgartu izrekao je kaznu od 535 miliona eura Porsche AG-u zbog nemara u kontroli kvaliteta”, objavili su iz ureda državnog tužioca.

Porsche neće pravno osporavati tu odluku, dodali su oni.

Kazna Porscheu najnovija je u nizu globa izrečenih krovnoj Porscheovoj kompaniji Volkswagen zbog skandala “Dieselgate”, koji je izbio nakon što su američke vlasti utvrdile da je softver ugrađen u VW-ove dizelaše omogućio krivotvorenje podataka o emisiji štetnih plinova.

Volkswagen je 2015. priznao da je njegov softver u 11 miliona automobila širom svijeta omogućio manipulaciju podacima kako bi na laboratorijskim testovima ispuštali manje štetnih plinova nego u vožnji.

Troškovi ‘Dieselgatea’ gotovo 30 milijardi eura

Nakon kazni VW-u, njegovoj podružnici Audiju i sada Porscheu više nema otvorenih istraga o “administrativnim prekršajima” te grupe, izjavio je glasnogovornik.

Još se vode sudski postupci protiv pojedinaca, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Winterkorna.

Paralelno su hiljade investitora tužile kompaniju zbog gubitaka proizišlih iz pada cijena njenih dionica nakon izbijanja skandala.

Stotine hiljada vozača također traže odštetu od kompanije.

Porsche u saopćenju navodi da je nemar, koji su tužioci kaznili, identificiran “nekoliko nivoa ispod uprave”.

Trošak kazne uključen je u VW-ove rezervacije za rizike od približno milijardu eura u prvom kvartalu ove godine, dodaju.

Ukupni troškovi skandala “Dieselgate” trenutno iznose 30-ak milijardi eura, napominje agencija France-Presse.

Izvor: Agencije