Sud u Strazburu odbio tužbu štediša iz BiH

Predsjednica Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić razočarana je u institucije Bosne i Hercegovine (Al Jazeera)

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu vlasnika bankovnih računa iz Bosne i Hercegovine protiv Slovenije i BiH, koji traže nadoknadu novca iz štednje u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci.

Predsjednica Udruženja štediša u Bosni i Hercegovini Amila Omersoftić izjavila je za Al Jazeeru da je oko 7000 štediša izgubilo 30 miliona eura, koji su ostali zarobljeni u Ljubljanskoj banci.

Mediji u BiH navode da je obrazloženje suda u Strazburu bilo kratko, a to je da apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove, prije svega, nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

Predsjednica Udruženja štediša u Bosni i Hercegovini kaže da su štediše prvobitno tužbe podnijeli sudovima u Sloveniji, ali da su slovenski sudovi odbijali tužbe pod izgovorom proceduralnih grešaka prilikom podnošenja tih tužbi.

“Mi u Sloveniji uopće nismo dobili mogućnost da dokazujemo naše pravo”, rekla je Omersoftić, ogorčena na presudu Suda u Strazburu.

Izostala pomoć BiH

Praktično, dodala je, sada su iscrpljeni i svi pravni lijekovi da vlasnici prijeratnih računa na Ljubljanskoj banci dobiju svoj novac.

Omersoftić je optužila institucije Bosne i Hercegovine da nikada nisu osigurale dokaze koje su vlasnici bankovnih računa iz BiH trebale priložiti Sloveniji u procesu dokazivanja njihovih prava.

Proces dokazivanja da im je Ljubljanska banka dužna nova,c štedište iz BiH pokrenule su u novembru 2004. godine.

Nakon raspada bivše države Slovenije je donijela odluku o zatvaranja Ljubljanske banke, jedna od tri najveće i banke u SFRJ, na način da se njena imovina prebaci na novostvorenu Novu Ljubljansku banku, dok su njeni dugovi i obaveze prema štedišama koje ne žive u Sloveniji ostali u staroj banci. 

Kako bi se spriječile tužbe oštećenih štediša, donesen je slovenski zakon po kojemu štediše koji nisu državljani Slovenije ne mogu doći do svog novca dok se ne okonča sukcesija Jugoslavije iz koje bi oni bili namireni.

Izvor: Al Jazeera i agencije