Sud u Škotskoj: Johnsonova suspenzija Parlamenta nezakonita

Sudije su istakle da konačnu odluku mora donijeti Vrhovni sud Velike Britanije (EPA)

Škotski sud presudio je da je odluka britanskog premijera Borisa Johnsona da suspendira Parlament nezakonita, ali nije naredio obustavu suspenzije.

Sudije su istakle da konačnu odluku mora donijeti Vrhovni sud Velike Britanije.

Grupa zastupnika osporava odluku Vlade o prorogaciji ili suspenziji Parlamenta na pet sedmica, tačnije, do 14. oktobra, samo dvije sedmice prije nego što Velika Britanija mora napustiti Evropsku uniju, prenosi Anadolija.

Zastupnici tvrde da Johnson prorogacijom želi izbjeći demokratski nadzor uoči Brexita.

Prošle sedmice sud u Edinburghu, na prethodnom saslušanju, Johnsonovu suspenziju Parlamenta nije proglasio nelegalnom, ali je u srijedu u žalbenom postupku promijenio odluku.

Odluke Parlamenta

Britanska kraljica Elizabeta krajem augustra odobrila je premijerov plan da suspendira parlament, a u saopćenju Kraljevskog vijeća stajalo je da će parlament biti suspendiran “ne prije ponedjeljka, 9. septembra, i ne kasnije od četvrtka, 12. septembra, sve do ponedjeljka, 13. oktobra”.

To znači da je Johnson odlučio suspendirati parlament na prvi mogući dan, i to nakon što zastupnici glasaju o njegovom prijedlogu za prijevremene izbore. 

Međutim, zastupnici su usvojili nacrt zakona o odbacivanju Brexita bez dogovora 31. oktobra i on je odobren i kraljevskim pristankom.

Zakon obavezuje Vladu da traži produženje roka od 31. oktobra kako bi postigla dogovor s Evropskom unijom o Brexitu.

Johnsonova administracija usprotivila se prijedlogu zakona, tvrdeći da će ograničiti Vladu u njenom pregovaračkom položaju s EU-om u vezi s postizanjem konačnog dogovora.

Britanski zastupnici također su zadali još jedan bolan udarac Johnsonu ponovo odbivši prijevremene izbore, prije prekida rada parlamenta do 14. oktobra.

Izvor: Agencije