Sud u Madridu: Puigdemont se može kandidirati na evropskim izborima

Carles Puigdemont se može kandidovati za izbore uprkos tome što je je Španija izdala potjernicu za njim (EPA)

Bivšem katalonskom predsjedniku Carlesu Puigdemontu, koji se nalazi u egzilu u Belgiji, dopušteno je kandidirati se na nadolazećim izborima za Evropski parlament iako je Španija izdala potjernicu za njim, objavio je u ponedjeljak sud u Madridu, prenosi Hina.

Španska izborna komisija prošli je mjesec zabranila Puigdemontu i još dvojici katalonskih političara u bijegu da se kandidiraju, no oni su se žalili na tu odluku.

Puigdemont i Toni Comin trenutno su u Belgiji, dok je Clara Ponsati u Škotskoj. 

Njima prijeti hapšenje ako se vrate u Španiju jer je referendum koji su organizirali Ustavni sud proglasio ilegalnim.

Izborna komisija odlučila je da se oni ne smiju kandidirati nakon što su na to pozvale dvije stranke koje se protive procesu stjecanja neovisnosti Katalonije – Građani i Narodna stranka. 

‘Pravo kandidature je temeljno pravo’

No, sud u Madridu složio se sa žalbom Katalonaca i objavio da oni imaju pravo natjecanja na evropskim izborima usprkos optužnicama koje su podnijete protiv njih zbog proglašenja nezavisnosti 2017. godine. 

Ta odluka dolazi nakon što je Vrhovni sud u nedjelju ocijenio da ne postoje nikakve osnove po kojima bi se katalonske čelnike moglo diskvalificirati i naložio nadležnom sudu u Madridu da „odmah“ riješi slučaj. 

Po mišljenju Vrhovnog suda, pravo kandidiranja na izborima je „temeljno pravo“ priznato Ustavom svim španjolskim građanima i ne može biti oduzeto osim u slučaju kada kandidat za to nije kvalificiran.

“Iza svake postignute pobjede stoji dobar pravosudni rad… Naš tim zna s čim se nosi, kako se boriti i kako pobijediti“, napisao je Puigdemont nedugo nakon presude. 

Izvor: Agencije