Sud u Kanadi odobrio kauciju direktorici Huaweija

Meng Wanzhou
Hapšenja kanadskih državljana uslijedila su nakon što je Kina upozorila Kanadu na posljedice nedavnog hapšenja Meng Wanzhou (Reuters)

Kanadski sud odobrio je kauciju izvršnoj direktorici kineske kompanije Huawei, Meng Wanzhou, koja je uhapšena na zahtjev SAD-a u slučaju koji je doveo do diplomatskih tenzija između tri zemlje. 

Nakon trodnevnog zasjedanja, sud u Vancouveru odobrio je u utorak kauciju za Meng u visini od 10 miliona kanadskih, odnosno 7,5 miliona američkih dolara, s tim da mora da nosi nanožnicu (GPS lokator za praćenje kretanja), preda svoje pasoše, ostane u Vancouveru i bude u jednom od dva svoja prebivališta u tom gradu svake noći od 23:00 do 06:00 sati.

Fiktivna kompanija u Hong Kongu

Ranije u utorak, Kina je poručila da “neće štedjeti napore” da zaštiti kineske građane od bilo kakvog maltretiranja kojim se krše njihova legitimna prava i interesi.

Washington optužuje Meng da je koristila fiktivnu kompaniju u Hong Kongu za prodaju opreme Iranu što, kako ukazuje, predstavlja kršenje američkih sankcija.

Nekoliko sati uoči zasjedanja suda u Vancouveru o kauciji za Meng, Kina je uhapsila bivšeg kanadskog diplomatu u Pekingu, a mnogi to tumače kao osvetu za hapšenje direktorke Huaweija 1. decembra.

Izvor: Agencije