Sud u Hagu dozvolio istragu o zločinima u Afganistanu

Sudije za pretres prošle godine priznale su da su u Afganistanu počinjeni zločini (EPA)

Apelacijske sudije Međunarodnog krivičnog suda u Hagu dali su tužiocima zeleno svjetlo za otvaranje istrage protiv talibana, afganistanskih snaga i američkog vojnog i obavještajnog osoblja za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, javlja AP.

Sud je prihvatio žalbu tužilaca na odbijanje zahtjeva tužiteljice Fatou Bensoude od pretresnog vijeća u aprilu prošle godine da pokrene istragu o zločinima u tajnim zatvorima u Afganistanu, prenosi Beta.

Sudije za pretres prošle godine priznale su da su u Afganistanu počinjeni zločini, ali su odbili da bude pokrenuta istraga, rekavši da to neće biti u interesu pravde jer bi osude bile malo vjerovatne zbog potencijalnog nedostatka saradnje.

Žestoke kritike

Ta odluka izazvala je žestoke kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, koje su navele da se zanemaruje postizanje pravde za žrtve u Afganistanu i nagrađuju države koje su odbile sarađivati sa sudom u Hagu.

Izvještaj Ujedinjenih naroda objavljen u februaru navodi da je Afganistan dostigao sumorni rekord od 100.000 civila ubijenih ili povrijeđenih u posljednjih deset godina otkad je svjetska organizacija počela dokumentirati podatke o žrtvama rata koji bjesni već 18 godina.

Izvor: Agencije