Sud u Banjoj Luci obustavio postupke protiv Davora Dragičevića

Nakon protesta održanih 30. decembra u Banjoj Luci, Davor Dragičević je napustio BiH i od tada je u Austriji, gdje je prebacio i posmrtne ostatke sina Davida (Anadolija)

Osnovni sud u Banjoj Luci obustavio je prekršajne postupke protiv Davora Dragičevića po prijavama Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, koje su podnijete poslije decembarskih protesta na Trgu Krajine, s obzirom na to da on nije pronađen na prijavljenoj adresi.

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević u slučaju ubistva njihovog sina Davida Dragičevića, potvrdio je ovu informaciju, prenosi sarajevski Klix.ba.

Sud je donio ovu odluku nakon što ih je MUP RS-a obavijestio da je Davor Dragičević nestao, da ne znaju gdje se nalazi te da misle da se nalazi u inostranstvu.

U odluci Osnovnog suda se navodi da će se prekršajni postupak nastaviti na prijedlog podnosioca zahtjeva kada prestanu smetnje koje su izazvale prekid, što bi značilo da će se proces nastaviti u slučaju da se Dragičević vrati u Bosnu i Hercegovinu, ali samo u slučaju da ne dođe do zastarijevanja koja nastupa nakon dvije, odnosno četiri godine.

Višestruke prijave

Protiv Dragičevića je podneseno više prijava za neprijavljivanje skupova, narušavanje javnog reda i mira, prijetnji i drugih stvari.

Nakon protesta održanih 30. decembra prošle godine u Banjoj Luci, on je napustio Bosnu i Hercegovinu i od tada je u Austriji, gdje je prebacio i posmrtne ostatke sina Davida Dragučevića.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Na zahtjev porodice Davidovi posmrtni ostaci 12. marta ove godine ekshumirani su i preneseni u Austriju, gdje su tri dana kasnije ponovo sahranjeni.

Okupljanja u centru Banje Luke, na kojima je tražena istina o stradanju mladića, prekinuta su krajem prošle godine, a za Davorom Dragičevićem je raspisana potjernica.

Građani Banje Luke nakon toga su nastavili svake večeri paliti svijeće u krugu banjalučke pravoslavne crkve.

Izvor: Agencije