Sud traži od Mursijevih nasljednika da plate milionsku odštetu

Mursi je umro 17. juna tokom sudskog saslušanja (Reuters)

Egipatski internetski portali prenose od zvaničnog izvora da će Klub sudija u Egiptu sudski progoniti nasljednike bivšeg predsjednika Muhameda Mursija sa zahtjevom da plate milion egipatskih funti (otprilike 56.000 dolara) odštete sudiji Aliju Mohammedu al-Nimru u slučaju poznatom kao “Vrijeđanje pravosuđa”.

Izvor navodi da Komisija za zapljenu imovine Muslimanskog bratstva nije dobila novčanu kaznu koju je Krivični sud u Kairu izrekao Mursiju i 19 drugih optuženika zbog vrijeđanja pravosudnog sistema.

Egipatski Kasacijski sud u oktobru prošle godine odbacio je žalbu koju su uložili Mursi i 19 drugih osoba osuđenih na tri godine zatvorske kazne zbog vrijeđanja pravosuđa.

Kasacijski sud potvrdio je zatvorsku kaznu i obavezao svakog optuženika da plati milion egipatskih funti odštete Klubu.

Sud je, također, obavezao Mursija da plati dodatnih milion egipatskih funti odštete sudiji Aliju al-Nimru.

UN traži nezavisnu istragu

Godine 2013. Mursi je u javnom televizijskom govoru optužio sudiju za prešućivanje prevara na prethodnim izborima.

Izvor je za Cairo 24 pojasnio da se Klub sudija ne može odreći onoga što je sud izrekao kao novčanu kaznu optuženiku, osim uz odobrenje Generalne skupštine Kluba, što je pitanje koje uopće nije uzeto u razmatranje.

Mursi je umro 17. juna, nakon pada u nesvijest tokom sudskog saslušanja u slučaju dosluha s pokretom Hamas.

Vlasti su zabranile porodici da sahrani Mursija na porodičnom groblju u njegovom rodnom gradu u guvernoratu Sharqia, u skladu s njegovom oporukom, a zabranile su i prisustvovanje njegovoj sahrani.

Ujedinjeni narodi i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava tražile su da se provede nezavisna i transparentna istraga o okolnostima smrti Mursija, koji je opisan kao jedini demokratski izabran predsjednik u historiji Egipta.

Mursi je posljednje godine života proveo u zatvoru, otkad je svrgnut s vlasti u vojnom udaru 3. jula 2013.

Izvor: Al Jazeera i agencije