Sud: Škola u Kravici mora uvesti bosanski jezik

Sljedeći korak je da u naredna tri dana škola donese formalnu odluku kojom će navedene mjere biti propisane i provodene (Arhiva)

Osnovni sud u Srebrenici je, nakon održanog ročišta 1. jula ove godine, donio mjeru osiguranja kojom je naredio Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Kravici da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostave tog rješenja, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiocima, odnosno roditeljima i učenicima iz Konjević-Polja, izučavanje tzv. nacionalne grupe predmeta (bosanski jezik i priroda i društvo) u okviru redovne nastave po nastavnom planu i programu iz Tuzle, prenose agencije.

Dodatno, mjerom osiguranja srebrenički sud je naložio školi da nakon donošenja odluke poduzme sve aktivnosti kako bi se učenici mogli ponovo upisati u tu ustanovu te da izvrši upis, piše u izjavi advokata roditelja djece iz Konjević-Polja Nedima Ademovića.

Ukoliko škola to ne učini, ovo rješenje smatrat će se konačnom i pravosnažnom prevodnicom, a djeca će se smatrati upisanim u školu.

“Ovim mjerama školi je naređeno da preduzme sve aktivnosti kako bi se djeca ponovo upisala u školu te im se omogući da izučavaju bosanski jezik i prirodu i društvo prema nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona do okončanja postupka”, pojašnjava Ademović.

Žalba ne odlaže izvršenje

Ovakvo stanje će trajati do okončanja spora, kada će se, naveo je, definitivno utvrditi da li je postojala diskriminacija ili ne.

“Bitno je naglasiti da žalba na ovo rješenje ne odlaže izvršenje”, istakao je Ademović.

Sljedeći korak u ovom slučaju je da u naredna tri dana škola donese formalnu odluku kojom će navedene mjere biti propisane i provodene.

Ademović naglašava je na ročištu od 1. jula podnio krivičnu prijavu protiv zakonskog zastupnika škole, jer nije izvršio privremenu mjeru Osnovnog suda u Srebrenici.

Prijava je proslijeđena nadležnom tužilaštvu u bh. entitetu Republika Srpska.

“Nadamo se da ova mjera osiguranja neće doživjeti istu sudbinu kao i privremena mjera osiguranja”, dodao je Ademović.

Izvor: Agencije