Oglasi

Sud proglasio bankrot Zastave

U nekadašnjem gigantu do danas radila tri radnika, a stečaj je otvoren u junu.
Prije proglašenja bankrota, Zastava Automobili imala je tri radnika, a 1989. godine bilo ih je 13.500, kada je proizvodila 220.000 vozilaAP

Privredni sud u Kruševcu proglasio je bankrot kompanije Zastava Automobili AD, u kojoj je stečaj otvoren u junu, javlja agencija Tanjug pozivajući se na RTS, te dodaje kako je firma imala troje zaposlenih.

Kako je stečajni sudija Privrednog suda u Kragujevcu Branislav Jovović potvrdio za javni servis Srbije, bankrot je proglašen, jer u zakonskom roku od 90 dana od otvaranja stečaja niko od ovlaštenih lica nije podnio plan reorganizacije firme.

Ukupna imovina Zastava automobila procijenjena je na 650 miliona dinara (5,25 miliona eura), a obaveze, po različitim osnovama, oko 41,5 milijardi dinara (0,34 milijarde eura).

Hiljade vozila

Sredinom ove godine, kada je zbog prezaduženosti proglašen stečaj, približno 300 bivših radnika tražilo je da im se isplate zaostale zarade od ukupno 120 miliona dinara (približno milion eura).

Radnici su potraživali zaostale zarade od 1997. do 2001. godine.

Prije proglašenja bankrota, Zastava Automobili imala je tri radnika, a 1989. godine bilo ih je 13.500, kada je proizvodila 220.000 vozila.

U međuvremenu su nekretnine i oprema Zastava Automobila prešle kao udio Srbije u novoosnovanoj firmi Fiat Srbija (današnja firma Fiat Chrysler Automobili Srbija), dok su dugovi i prekobrojni radnici ostali Zastavi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.