Sud privremeno odgodio predaju Trumpovih poreznih prijava

Advokati su tvrdili da je Trump imun na podvrgavanje krivičnoj istrazi dok je na funkciji (EPA)

Američki Apelacijski sud presudio je privremeno odgađanje odluke kojom bi bilo omogućeno izvršenje naloga za predaju poreznih prijava predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Prethodno je savezni sudija Victor Marrero, nakon što je Trump tvrdio da je imun na tužbu, presudio da čelnik SAD-a ne može blokirati zahtjev za predaju poreznih prijava za osam godina poreznim tužiocima Manhattana, navodi Reuters.

Okružni sudija Marrero kritizirao je Trumpa zbog onoga što je nazvao argumentima da su predsjednik SAD-a, njegova porodica i kompanije “povezane s njim u potencijalno nezakonitim privatnim aktivnostima ustvari iznad zakona”, prenosi Tanjug.

Žestoka reakcija na Twitteru

Okružni tužilac Manhattana Cyrus Vance Jr. tražio je na uvid lične i korporativne porezne prijave od 2011. do 2018. i druge podatke iz Trumpove dugogodišnje računovodstvene kompanije Mazars USA, u vezi s krivičnom istragom o predsjedniku i njegovom porodičnom biznisu.

Trumpovi advokati tvrdili su da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država imun na podvrgavanje krivičnoj istrazi dok je na funkciji i da Ustav zahtijeva od Vancea da sačeka dok Trump ne napusti Bijelu kuću, prenose agencije.

Trump je, kao i uvijek, koristio Twitter za komentar, prenose američki mediji.

“Radikalni ljevičarski demokrati propali su na svim frontovima i sada forsiraju lokalne tužioce u gradu New Yorku i toj državi da uhvate predsjednika Trumpa. Ovakva stvar nikad se nije desila nijednom predsjedniku radnije. Ma ni blizu!”, napisao je on.

Izvor: Agencije