Sud pravosnažno odbio rehabilitaciju Milana Nedića

Nedić je bio premijer Srbije u vrijeme nacističke okupacije (Al Jazeera)

Apelacioni sud u Beogradu pravomoćno je odlučio da Milan Nedić, srpski premijer za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu, ne može biti rehabilitiran, čime ostaje ratni zločinac i narodni neprijatelj, a njegovim nasljednicima neće biti vraćena konfiscirana imovina, javio je Tanjug.

Tom odlukom, kao neosnovana odbijena je žalba opunomoćenika Nedićevih potomaka te potvrđeno prvostupanjsko rješenje Višeg suda u Beogradu iz prošle godine kojom je odbijen zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića.

Zahtjevom za rehabilitaciju je traženo da se poništi Uredba Vlade Federativne narodne republike Jugoslavije kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

U obrazloženju odluke je navedeno da Nedić nakon kapitulacije nije proveden u zarobljeništvo već je bio u kućnom pritvoru u Beogradu i da je nakon okupacije Srbije 1941. godine prihvatio ponudu da stane na čelo vlade.

Veličao Njemačku i Hitlera

Nijemci su se odlučili za Nedića jer su “agenti Gestapoa pronašli originalni memorandum koji je 1. novembra 1940. godine uputio knezu Pavlu zastupajući opravdanost prijateljstva i saradnju sa Nemačkom”, navedeno je u odluci suda.

Dodaje se i kako je, kao predsjednik ratne vlade, a od 1943. godine i kao ministar unutarnjih poslova i premijer, “istovremeno donosio uredbe, naredbe i proglase čiji je cilj bio podrška okupatorskom režimu, sprečavanje i kažnjavanje svih onih koji su ustali u borbu protiv okupacionih vlasti”.

“Držao je govore u kojima je veličao Nemačku, Hitlera, tražeći za Srbiju mesto u novom poretku na čelu sa Hitlerom, pozivao stanovništvo na poslušnost okupatoru, na odustajanje od svake borbe protiv okupatora […] a za vreme njegovog manda od strane okupatora dolazilo je do masovnog streljanja civilnog stanovništva i povećanja ekonomske eksploatacije Srbije”, navodi sud.

“Lice čija se rehabilitacija traži je od strane okupatora postavljena za predsednika Vlade koja je za vreme manadata pomagala okupatoru, ne samo u eksploataciji dobara države i radne snage, već u progonu svih onih građana Srbije koji se nisu svrstavali na stranu okupatora ili nisu delili njegova politička ili ideološka ubeđenja ili se nisu pridržavali okupacionih propisa, a o čemu svedoči niz dokumenata”, podsjeća sud.

Počinio suicid u pritvoru

Milan Nedić je bio premijer Srbije do 4. listopada 1944. godine, kada je dobrovoljno napustio Beograd u pratnji šefa državne sigurnosti i predstavnika Nijemaca koji su mu dali pratnju i borbeno vozilo kao osiguranje. Poslije njemačkog poraza predao se zapadnim saveznicima, koji su ga izručili novim jugoslavenskim vlastima.

Nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. U pritvoru je počinio samoubojstvo.

Postupak po zahtjevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti Srbije, jer se smatra da je Nedić zločinac.

Izvor: Agencije