Oglasi

Sud odobrio brodu Open Arms da se usidri u Italiji

Brodu španske humanitarne organizacije Open Arms sa 160 migranata dozvoljeno je da uplovi u italijanske vode.
Brod španske organizacije je zbog Salvinijeve zabrane dvije sedmice čekao dozvolu da se usidri na italijanskoj obali EPA - Ilustracija

Administrativni sud u Rimu je odlučio da brod španske humanitarne organizacije Open Arms sa 160 migranata smije da uplovi u italijanske vode, usvojivši žalbu te organizacije na zabranu brodu da se usidri u Italiji, koju je uveo italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.

Brod španske organizacije je zbog Salvinijeve zabrane dvije sedmice čekao dozvolu da se usidri na italijanskoj obali, prenosi Tanjug.

Pogoršanje stanja

Tokom tog perioda, kako je saopćeno iz organizacije Open Arms, pojedinim migrantima na brodu pogoršalo se zdravstveno stanje.

Kako su prenijele agencije, italijanski sud je u obrazloženju presude naveo da je donijeta zbog izuzetno teške i hitne situacije u kojoj se nalaze migranti na brodu.

Španska nevladina organizacija je navela i da je njen brod sada krenuo ka italijanskoj obali.

Nedugo posle odluke italijanskog suda oglasio se i Salvini, koji je naglasio da će nastaviti da se protivi ulasku humanitarnih brodova u italijanske luke, navodi AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.